Specialisten maar ook jongeren gingen met elkaar in debat FOTO REMKO VERMUNT
Specialisten maar ook jongeren gingen met elkaar in debat FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Leerlingen JTC positief over eerste klimaattop

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Klimaatverandering is het grootste probleem waar de mensheid ooit voor heeft gestaan, als we maar genoeg windmolens en zonnepanelen neerzetten, dan kunnen het we het klimaat redden zonder onze levensstijl aan te passen en oudere generaties schuiven, tegen beter weten in, echte oplossingen voor klimaatverandering voor zich uit. Over die drie stellingen werd afgelopen woensdag hevig gediscussieerd tijdens de eerste klimaattop voor jongeren in Roosendaal.

Het idee voor zo'n klimaattop voor jongeren komt van wethouder Klaar Koenraad. "Jullie zijn onze toekomst", vertelde de wethouder tegen de leerlingen van het JTC. "In 2050 moet Roosendaal energieneutraal zijn, maar ik ben dan ruim 80. Jullie zijn in 2050 rond de veertig jaar en in de bloei van jullie leven. Jullie hebben dan leuke banen en gezinnen. Het gaat dus over jullie toekomst." Daarnaast vindt de wethouder dat je in de politiek vooral de mening hoort van ouderen. "Jongeren komen er maar moeilijk tussen, maar jullie mening is net zo belangrijk."

Stellingen

En daarom werden vier sprekers uitgenodigd die zelf dagelijks bezig zijn met het klimaatvraagstuk. Esmee Tanis, Remco de Boer, Sandor Löwik en Marco Visscher hebben allemaal hun eigen vakgebied, maar aan de hand van stellingen gingen zij met elkaar in debat. Hoewel de leerlingen aandachtig luisteren, werden ook zij aan het denken gezet. Na iedere stellingen mochten zij aangeven of ze het eens of oneens waren met de stelling. En waarom dan? Hoewel veel leerlingen het met elkaar eens waren, zorgden sommige stellingen toch voor verdeeldheid.

Oorlog

Onder andere de stelling 'Klimaatverandering is het grootste probleem waar de mensheid ooit voor heeft gestaan' zorgde voor een verdeeld veld. Twee leerlingen waren het eens met de stelling, de rest was het oneens. "Dit vraagstuk heeft effect op heel de wereld", reageert één van de leerlingen. "De wereldoorlogen waren ook heel erg, maar hadden nooit effect op de gehele wereld." Dat proberen andere studenten juist te weerleggen. "Tijdens de oorlogen zijn er heel veel mensen omgekomen en dat is nu nog niet het geval. We kunnen dit nog oplossen", stelden enkele leerlingen.

Vakanties

Bij de stelling 'als we maar genoeg windmolens en zonnepanelen neerzetten, dan kunnen het we het klimaat redden zonder onze levensstijl aan te passen' was iedereen het oneens. Ook de jongeren van Roosendaal zijn dus van mening dat er wel degelijk veranderingen doorgevoerd moeten worden. "Maar, welke maatregelen dan", wilde gespreksleider Wouter Stroop weten. "Als jullie nou allemaal nog maar één keer in de tien jaar het vliegtuig mogen gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan. Zou dat een optie zijn?" Daar konden vijf leerlingen zich wel in vinden. "Ik hecht sowieso niet veel waarde aan verre vakanties, maar daarnaast zijn er ook gewoon nog vervoersmiddelen zoals een trein en boot die minder vervuilend zijn", stelde een leerling. En zo kwamen er tal van onderwerpen aan bod waar niet alleen de specialisten, maar ook de jongeren hun licht op lieten schijnen.

Input

Daarmee leverden ze belangrijke input over hoe jongeren over het klimaat denken én over hoe zij denken dat je klimaatverandering moet aanpakken. "Ik ben positief en hoopvol gestemd", vat wethouder Koenraad de ochtend samen. "De leerlingen gaan zo nog aan thematafels nadenken over vraagstukken en ik ben heel benieuwd wat daar nog uit gaat komen. Waar ik nog wel benieuwd naar ben, is waar de pijnprikkel zit bij de jongeren. Welk deel van het klimaatvraagstuk raakt hen echt als jongeren." Voor de 15-jarige Marinde uit VWO5 was het in ieder geval een interessante ochtend. "Het is belangrijk om dit vraagstuk met elkaar te bespreken." Zij neemt na afloop van de klimaattop vooral met zich mee dat als je een verschil wil maken, je bij jezelf moet beginnen. "Veel mensen hebben dat niet door, maar er hangt heel veel af van onze eigen leefstijl."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief