kerstmuts vader en kind op schouders_523603453.jpg
kerstmuts vader en kind op schouders_523603453.jpg

Santa Run keert terug naar Roosendaalse binnenstad

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wie op 22 december door de Roosendaalse binnenstad loopt, kan zomaar omver gelopen worden door een flinke groep met kerstmannen. Op deze dag organiseert de English for Kids Foundation in Roosendaal de eerste editie van de Santa Run en dat mag je eigenlijk niet missen.

Ouders met kinderen kunnen meedoen aan de Family Run van één kilometer en de fanatiekelingen kunnen meedoen aan de Three English Miles (vijf kilometer). Roosendaal heeft in het verleden al eens vaker een kerstmannenloop gehad, maar de laatste jaren was het stil rondom dit evenement. De English for Kids Foundation heeft daarom de handschoen opgepakt en hoopt dit jaar weer op veel animo.

Gezellige dag

"We verzamelen die dag om 14.00 uur bij De Kring. Daar worden de kerstmannenpakken uitgedeeld", vertelt Melanie Testers namens de organisatie. Na een korte opening en warming-up van Kroevensport, wordt om 15.15 uur het startschot gegeven door wethouder René van Ginderen. "We vertrekken vanaf het Tongerloplein. Daar is op dat moment ook een kerstmarkt bezig, dus dat wordt super gezellig", vertelt Melanie. Na ongeveer 45 minuten verwacht de organisatie dat iedereen weer binnen is. "Dan is er nog een prijsuitreiking met een loterij en daarna krijgen we een drankje aangeboden van De Moriaan." Vanwege de gezelligheid op het T'plein, staat het een ieder natuurlijk vrij om nog gezellig te blijven hangen.

Stichting

Wie mee wil doen kan zich inschrijven via de website www.efkf.org. "In totaal kunnen er tweehonderd mensen meedoen, dus wie mee wil lopen moet snel zijn." Kinderen betalen slechts vijf euro en volwassenen tien euro. "De opbrengst gaat naar een van onze projecten in Ghana", vertelt Testers. Deze stichting is opgericht door Arnold Augustijn. Hij heeft zelf een achtergrond als leraar Engels én is al jaren directeur van de English Education Group in Roosendaal. "Met deze stichting willen we kinderen de mogelijkheid bieden om Engels te leren", legt Melanie uit. "Dat doen we door middel van verschillende activiteiten in het buitenland."

Projecten

De foundation heeft bijvoorbeeld vijf jaar een project gedraaid in India, maar is nu ook bezig met een activiteit in Mozambique. "Daar zit een man die zelf de mogelijkheid heeft gekregen om Engels te leren en hij wil iets terugdoen voor de maatschappij. Daarom geeft hij nu zelf les." Daarbij wordt vooral lesmateriaal gebruikt dat de stichting in handen heeft. "In Brazilië hebben we ook een contactpersoon waarmee we iedere week via Skype contact hebben. Wij sturen hem lesmateriaal en proberen hem vanaf hier zo goed mogelijk te helpen." Maar, ook in Ghana wordt het Anglia lesmateriaal gebruikt. Bijzonder in het geval van Ghana is dat daar nu ook twee studenten van de Avans Hogeschool zijn. "Zij geven les aan zo'n honderd kinderen daar. Overigens is dat niet alleen Engelse les, maar ook les over hygiëne en familieplanning."

Bekendheid

Maar, dat soort activiteiten kosten wel geld. "Om geld in te zamelen hebben we al verschillende events opgezet. Zo kunnen scholen bij ons terecht voor bijvoorbeeld een workshop debatteren, waarbij de kinderen dus leren te debatteren. Ze krijgen daarbij hulp van professionele debatters." Ook is er een speciale spellenbox ontworpen met verschillende taalspelletjes én de English for Kids Foundation heeft een draaiboek ontworpen voor de Run4Kids. "Zo kunnen scholen op een sportieve manier aandacht vragen voor het goede doel." Maar, om de bekendheid in Roosendaal te vergroten besloot de stichting om dit jaar extra uit te pakken met de Santa Run. Als het aanslaat dan willen we er wel een terugkerende activiteit van maken."

Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op www.efkf.org.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief