Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kunstwerken geven internationale allure aan Route van de Turf

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis heeft donderdagmiddag één van de vijf kunstwerken langs de Route van de Turf symbolisch in ontvangst mogen nemen. Daarmee is het project Landschappen van Allure en ook de Route van de Turf officieel afgerond.

"Het project Landschappen van Allure is in 2011/2012 van start gegaan en daarmee kreeg dit gebied, de Brabantse wal, de erkenning die het hoort te krijgen", stelde wethouder Toine Theunis. De provincie stelde gelden beschikbaar om onder andere dit gebied een flinke opknapbeurt te geven. "Dankzij een goede samenwerking met Bergen op Zoom hebben we toen het project Route van de Turf opgezet."

Fiets- en wandelroute

Eeuwenlang waren Roosendaal en Bergen op Zoom namelijk verbonden door de turfvaart via de Zoom. Sinds augustus 2017 is die oude waterweg in ere hersteld als Route van de Turf. De fiets- en wandelroute is ongeveer 25 kilometer lang en loopt langs bijzondere landschappelijke elementen en cultuurhistorische plekken.

Kwaliteit

"Maar, om echt kwaliteit toe te voegen aan de route, wilden we moderne kunst in de buitenruimte plaatsen", gaat de wethouder verder. Die kunstwerken moesten van (inter)nationale allure zijn, zodat dit een impuls zou opleveren voor het gehele gebied. Vijf inspirerende kunstenaars zijn daarom gevraagd om een kunstwerk te plaatsen langs de route. Die worden respectievelijk geplaatst bij Stadsoevers, Visdonk, de Zeepe, Nieuwe Wereld en Natuurpoort Wouwse Plantage. De kunstenaars zijn Nick Ervinck, Pieter Obels, Jens Pfeifer, Josep Riera i Aragó én Ronald Westerhuis.

Economische boost

Laatstgenoemde is onder andere bekend van het gedenkmonument voor de slachtoffers van MH17. Daarnaast maakte hij ook het kunstwerk 'Blossom' dat donderdagmiddag onthuld werd. "Kunst kan een economische boost geven aan een gebied", stelt Westerhuis. "Kunst kost vaak geld, maar daarmee wordt het ook een plek waar mensen heen willen gaan. Ze blijven hier een nachtje slapen, kopen een bakje koffie en er wordt getankt."

Zoomfestival

Verantwoordelijk voor het plaatsen van de kunstwerken is Bert Huls. "Vandaag worden er nog twee kunstwerken geplaatst. Morgen wordt ook het kunstwerk op De Zeepe geplaatst en begin januari wordt het kunstwerk bij Stadsoevers gerealiseerd." Daarmee ontstaan vijf bijzondere plekken. "Dit is het einde van het project Landschappen van Allure, maar het begin van kunst op de Brabantse Wal. We willen in 2021 een Zoomfestival organiseren en dat om de drie jaar herhalen." Daarbij worden de vijf locaties van de kunstwerken gebruikt als 'museumzalen' waar een zomer lang (van half juli tot eind augustus) verschillende activiteiten georganiseerd worden met dans, film, muziek, etc. "Dit is namelijk een prachtig gebied en we gaan dit toeristisch echt op de kaart zetten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief