Roosendaalse F16-vlieger helpt bij EO-serie Hoogvliegers
Foto: Christopher Scott

Roosendaalse F16-vlieger helpt bij EO-serie Hoogvliegers

ROOSENDAAL - De van oorsprong Roosendaalse Joost 'Niki' Luysterburg is één van de krachten achter de nieuwe EO-serie Hoogvliegers. Joost is opleidingsinstructeur van de Koninklijke Luchtmacht en leidt in de Verenigde Staten jongens en meisjes op als F16-piloot. Zijn expertise kwam goed van pas bij de nieuwe serie die vanavond op NPO1 van start gaat.


De nieuwe dramaserie 'Hoogvliegers' volgt namelijk drie F-16 vliegers in opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht. "Het idee voor deze serie is zo'n 4 of 5 jaar geleden ontstaan", vertelt Joost. Het idee komt van producent Errol Nayci en Sidney Plankman (Defensie). "Zij kenden elkaar al van een eerdere samenwerking en het leuk ze mooi om een spannend verhaal te maken over de luchtmacht." De twee mannen gingen aan de slag met het scenario en kwamen zo'n twee jaar geleden uit bij Joost die als opleidingsinstructeur werkt op de Nederlandse basis in Tuscon, Arizona. "Ik ken Sidney heel goed. Ik heb ook affiniteit met media en ik heb al eerder films begeleid." Eén plus één was twee en daarom kwam een klein deel van de crew naar Arizona. "Bij mij thuis hebben we gesproken over het project en sindsdien ben ik mee gaan lezen met het script."

Expertise

De serie vertelt het verhaal van drie jonge vliegers die elk hun eigen reden hebben om aan deze opleiding te beginnen. De hoofdpersonen komen in de serie ook het personage 'Lucky' tegen, gespeeld door Fedja van Huêt. Een karakter dat eigenlijk volledig gebaseerd is op de Roosendaalse Joost. "Dat is natuurlijk een hele eer, maar ook een mooie bekroning op mijn werk", stelt Joost. "Maar ik moet er wel bij zeggen: Het is gebaseerd op de realiteit, maar het is zeker geen documentaire", benadrukt de Roosendaalse F-16-piloot. "Ik heb meegekeken om te bepalen of bepaalde scenario's realistisch zijn en niet helemaal over de top." Daarnaast heeft Joost ook geholpen met het vakjargon, technische aspecten én hij is verantwoordelijk voor alle vliegende beelden die je ziet. Zo heeft hij in een helikopter achter F-16's gevlogen om de juiste beelden te krijgen. "Dat is toch een vak apart", legt hij uit. Uiteindelijk is in april 2019 begonnen met het filmen in Amerika. "De jongens zijn er ongeveer vier tot vijf weken geweest, maar we hebben maar zes dagen gedraaid. Het meeste moest toch in de weekenden en op vrije dagen gebeuren." De serie werd verder opgenomen in Jordanië, Marokko en op verschillende luchtmachtbases in Nederland. Zo trokken begin augustus twee F-16's over West-Brabant met daarachter een helikopter. "Daar zat ik dus in", legt Luysterburg uit.

Promofilm

Hoogvliegers geeft daarmee een uniek en realistisch inkijkje in een wereld die normaal gesloten blijft. Alhoewel, de Roosendaler werpt zich al langere tijd op als ambassadeur van Defensie én van de Koninklijke Luchtmacht. Zo werkte hij ook mee aan het boek 'Missie F-16' dat eind vorig jaar uit is gekomen. "Dat doe ik, omdat het enorm belangrijk werk is", legt hij uit. "Ik zie de steun voor militairen steeds meer toenemen. Dat was zo'n twintig jaar geleden wel anders. Toen waren militairen niet populair, maar de steun voor de mannen en vrouwen van Defensie wordt wel groter. Mensen krijgen steeds meer het besef dat wij onze missies niet kiezen. Dat doet de politiek." Door mee te werken aan een boek én deze serie hoopt Joost dan ook meer begrip te krijgen voor wat zij als militairen doen. "Voor de militairen op de grond en in de lucht is het belangrijk om zich gesteund te voelen in wat zij doen. Dat is mentaal heel belangrijk. Een uniform werkt soms anonimiserend en daardoor vergeten mensen wel eens dat wij ook gewoon iemands echtgenoot zijn. Wij hebben hetzelfde leven en dezelfde zorgen als anderen, maar we hebben ook een baan die indrukwekkend kan zijn."

Hoogvliegers is vanavond om 21.35 uur te zien op NPO1.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>