Rabondo, in het dagelijkse leven Maarten Duran geheten, in gesprek met zijn gastheer- en vrouw FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Rabondo, in het dagelijkse leven Maarten Duran geheten, in gesprek met zijn gastheer- en vrouw FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Gastvrijheid voor muzikant en liefhebber staat voorop'

Door: René Bruijnincx Algemeen

ROOSENDAAL – Projectleider Rosalie Verhaaf had afgelopen week naast de gastheren en –dames ook de muzikanten uitgenodigd die op 2 februari tijdens Muziek bij de Buren in diverse huiskamers hun muziek ten gehore gaan brengen. Deze 1e editie telt 17 deelnemers, die in evenzoveel huiskamers komen musiceren.

Aan die bijeenkomst zat een spannend tintje, omdat de meeste gastheren en –dames geen idee hadden welke zanger, band, of muzikaal gezelschap er bij hen zouden komen optreden. Uiteindelijk bleken de gemaakte matches uitstekend bij elkaar te passen.

Opzet

“Het project is ooit opgestart als Muziek bij de Buren Arnhem”, begint de enthousiaste Rosalie Verhaaf haar verhaal. “Inmiddels zijn er al een aantal plaatsen gevolgd. En dit jaar hebben we de 1e editie voor Roosendaal georganiseerd”. Verhaaf licht toe dat het doel van Muziek bij de Buren vooral gericht is op gastvrijheid van de gastheren en –dames en het bijzondere podium dat muzikanten in huiskamers wordt geboden. “Iedere artiest is gekoppeld aan een ‘huiskamer’ en treedt daar 3 keer op. Het aanbod van de soorten muziek is uitermate divers te noemen, terwijl er altijd wel adressen bij elkaar in de buurt liggen, zodat je als bezoeker die middag 3 locaties kan bezoeken”.

Zanger

Maarten Duran, een van de muzikanten, treedt op onder zijn artiestennaam Rabondo. “Ik heb vorig jaar in Bergen op Zoom meegedaan aan dit project, en als Bergenaar voel ik me daadwerkelijk buur van Roosendaal. Vandaar dat ik me heb ingeschreven om dit jaar hier ook deel te nemen. De ervaringen van afgelopen jaar hebben me onmiddellijk doen besluiten om hier in Roosendaal mee te willen doen”. Rabondo is met name verheugd over de sfeer die hij kan creëren. "Ik ben graag met mijn luisteraars in gesprek, en op een klein podium en met de intimiteit van een huiskamer leg je echt contact met je toehoorders”.

Gastvrouw

Gastvrouw Mariël Brinker, heeft zich naar aanleiding van de informatie in de Roosendaalse Bode aangemeld. “Het lijkt me een geweldige uitdaging om zomaar vreemde mensen te ontvangen die in mijn huiskamer naar muziek komen luisteren. Het is leuk om muziekliefhebbers met muzikanten in contact te brengen en héél bijzonder dat zoiets bij jou in de woonkamer gaat plaatsvinden”. Brinker benadrukt wel dat ze hoopt dat haar match past bij haar persoonlijke voorkeur. “Maar het allerbelangrijkste vind ik dat je een bijdrage mag leveren door in jouw huiskamer muziekliefhebbers en muzikanten samen te brengen”.

Samen

Voordat Rosalie Verhaaf de huiskamers en muzikanten met elkaar ging matchen, was er ruimte voor muziek. De Roosendaalse zangeres Emily van Elleswijk, die het programma op 2 februari officieel opent, zong een aantal eigen composities. En daarna werden de matches bekend gemaakt en zochten muzikanten en ‘huiskamers’ elkaar op. Voor de projectleider viel er aan het eind van de avond maar één conclusie te trekken: “Fantastisch dat er zoveel enthousiasme en energie wordt gedeeld. Mogelijk dat er dit jaar in december al een 2e editie komt”, besluit ze enthousiast. Alle informatie is te vinden op www.muziekbijdeburen.nl en www.facebook.com/MuziekbijdeBurenRoosendaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief