Burgemeester Han van Midden ging samen met politie en buurtpreventie in gesprek met buurtbewoners FOTO REMKO VERMUNT
Burgemeester Han van Midden ging samen met politie en buurtpreventie in gesprek met buurtbewoners FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Camera's voor extra veiligheidsgevoel in Desdiabuurt

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Er zijn bomen gesnoeid, bosschages kort geknipt, paaltjes geplaatst om vluchtroutes te blokkeren én er zijn camera's opgehangen. Na de schietpartij eind december 2019 heeft de gemeente tal van maatregelen getroffen."Mensen ervaren minder overlast, maar de angst is er nog wel", aldus wethouder Inge Raaijmakers.

Vanuit een rijdende auto werd er in december 2019 geschoten op een andere rijdende auto. Het was het derde schietincident in de afgelopen drie jaar bij de D-dijken. Voor burgemeester Han van Midden was dat de druppel. Hij ging in gesprek met tal van partijen en kwam met een heel pakket aan maatregelen. Afgelopen woensdag gingen deze partijen in gesprek met buurtbewoners, niet alleen om te delen welke maatregelen er getroffen zijn maar ook om het gesprek aan te gaan. "Mensen ervaren hier gewoon structureel overlast", stelt de burgemeester. "Auto's met Franse en Duitse kentekens rijden met hoge snelheden door de wijk. Wat ze hier doen? Dat weet niemand. Maar het gaat om de beleving van de mensen en die voelen zich onveilig."

Camerabewaking

Daarom werd besloten om camera's op te hangen in de wijk en dat is een relatief zware ingreep. Er hangen er al twee op de Dijkrand. Eén ter hoogte van de speeltuin en één ter hoogte van de ingang naar de Diamantdijk/Desmijndijk. Later komen er nog drie camera's bij. Die mogen één jaar blijven hangen. "De camera's hebben drie functies", vertelt veiligheidsadviseur Dirk-Jan van Rijen. Allereerst zorgen camera's voor een veiliger gevoel bij omwonenden. Daarnaast hebben de camera's ook een preventieve werking. Criminelen staan liever niet op beeld, dus die blijven als het goed is weg uit de wijk." Stel dat er wel iets strafbaars gebeurt, dan kunnen de camera's ook gebruikt worden om de daders te achterhalen.

Saamhorigheidsgevoel

Hoewel de camera's een positief effect moeten hebben op de Desdiabuurt, is wijkagent Jack van Nassauw ook van mening dat de wijk zonder camera's moet kunnen. "De incidenten hebben voor veel reuring gezorgd in de wijk, maar de rust is wedergekeerd in de wijk." Of het probleem is opgelost, is volgens de wijkagent lastig te zeggen. "Natuurlijk speelt er altijd wel iets in een wijk, zoals burenconflicten. Maar op dit moment is deze wijk niet anders dan alle andere buurten in Roosendaal." Toch is Van Nassauw wel van mening dat het goed zou zijn om iedere wijk eens zo onder de aandacht te brengen als nu met de Desdiabuurt is gebeurd. "Het zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en dat komt de veiligheid ten goeden."

Controle

Dat kan het echtpaar Jac en Annemarie Nouws alleen maar bevestigen. Sinds 1 november 2019 hebben zij, samen met twee andere stellen, een buurtpreventieteam opgezet in de Diamantdijk. "Iedere week is er één stel aan de beurt en we lopen op verschillende tijden rond. Het heeft toch een soort preventieve werking. We willen onszelf laten zien, zodat criminelen zien dat er controle is in de wijk." Jac is van mening dat je vooral ook als bewoner zelf actie moet ondernemen. "Je kan je kop niet in 't zand steken. Dat is te makkelijk. Samen kunnen we de buurt leefbaar houden."

Geen criminele activiteiten

En daar wordt iedereen bij betrokken. Niet alleen de gemeente, politie en buurtpreventieteams, maar ook Alwel en WijZijn Traverse. "De huizen en het onderhoud aan de wijk zijn prima, het is dus geen verloederde wijk. Maar we maken ons wel zorgen over de veiligheid", stelt Tonny van de Ven (Alwel). "We zijn vaak in de wijk te vinden, maar onze huurders zien natuurlijk veel meer dan dat wij kunnen zien. Als zij constant mensen binnen en buiten zien lopen bij een bepaalde woning, dan horen we dat graag. We willen geen criminele activiteiten in onze woningen en zullen er alles aan doen om dat tegen te gaan."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief