Afbeelding
Foto: Andreas Helmsdorf - Pixelio

Gemeente: 'Niet in te schatten wat de gevolgen van deze crisis gaan zijn'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn nog niet in te schatten. Dat stelt wethouder Toine Theunis. En daarom is, in samenspraak met de gemeenteraad, besloten om dit jaar geen Kadernota op te stellen. "Op dit moment kunnen we nog niet goed inschatten welke middelen het Rijk ter beschikking zal stellen aan de gemeenten om de wettelijke taken uit te voeren en de crisis het hoofd te kunnen bieden", stelt wethouder Theunis

Een kadernota wordt jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld en hierin staat precies op welke terreinen er meer geld noodzakelijk is en waar eventueel bezuinigd kan worden. Maar, omdat nog onzeker is hoeveel geld de crisis gaat kosten, worden hier voorlopig nog geen keuzes in gemaakt. "We willen dan ook eerst meer inzicht krijgen in de gevolgen van de crisis, zodat we een betere afweging kunnen maken waar we de (schaarse) financiële middelen in kunnen zetten", stelt Toine Theunis.

Desondanks moet de gemeente wel in november 2020 een begroting inleveren bij de Provincie. Normaal wordt de kadernota gebruikt als leidraad voor de begroting, maar dat gaat dit jaar dus niet lukken. Daarom heeft de wethouder met alle fractievoorzitters afgesproken om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan over de financiële gevolgen van de crisis. Zo wordt er in juni bekeken hoe de gemeente er op dat moment voor staat en ook in september wordt een nieuwe doorkijk voor de komende jaren gedeeld met de gemeenteraad. 

Uiteindelijk zal in november een sluitende (wellicht beleidsarme) begroting gepresenteerd worden aan de provincie. "Ondertussen buigt het college zich over mogelijke steunmaatregelen in Roosendaal ten gevolge van de Coronacrisis."
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief