De
De "K" in de Industriestraat in Roosendaal Foto: De Kring

De Kring houdt deuren dicht; Tongerloyhuys wel open

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Dat de terrassen maandag weer open mogen, zal niemand zijn ontgaan. Maar tegelijkertijd worden ook de coronamaatregelen versoepeld voor theaters, musea en bioscopen. Ook zij mogen hun deuren weer openen, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo geldt er bijvoorbeeld een maximum aantal bezoekers van dertig personen.

Die versoepelingen zorgen er eigenlijk voor dat De Kring vanaf maandag de deuren weer open zou mogen zetten. Maar, daar wordt niet voor gekozen. "We willen graag alles zo goed mogelijk op orde brengen zodat we vanaf 1 september weer open kunnen. Dit zal voor 100 personen zijn." In de komende maanden wordt met een speciaal bedrijf gewerkt aan een intelligente en veilige oplossing. Zo gaat vanaf 1 september de grote zaal weer open voor maximaal 100 bezoekers. "Maar wel meerdere keren op een avond en soms aangevuld met een middagvoorstelling. Op deze manier kunnen we toch 200 tot 300 gasten per artiest ontvangen en nog steeds grote namen naar Roosendaal halen."

Nieuwe concepten

Ook voor de kleine zaal wordt op dit moment een nieuwe concept uitgewerkt. "De tribune is voorlopig onbruikbaar en wordt daarom ingeschoven. We vervangen deze door gezellige zitjes, waardoor er zo’n 80 mensen in de zaal kunnen. We willen hier o.a. het podium bieden aan Roosendaalse en regionale artiesten." Daarnaast wordt er een camerasysteem geïnstalleerd in de grote zaal waardoor mensen vanuit thuis, of bijvoorbeeld vanuit een zorginstelling, toch live mee kunnen kijken met voorstellingen. "Het systeem zal mogelijk vijf camera’s bevatten en een regieruimte achterin de zaal, waardoor er op hoge kwaliteit uitzendingen gemaakt kunnen worden. We zullen hiervoor v-tickets verkopen, zodat je thuis voor een gereduceerd tarief mee kan kijken." Dit biedt uitkomsten voor populaire voorstellingen, maar denk bijvoorbeeld ook aan het Priense Swaree wat op deze manier door de hele Roosendaalse gemeenschap bekeken kan worden. Welke voorstellingen er straks te zien gaan zijn in De Kring is nog onbekend, daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt.

Creatieve oplossing

Om de komende maanden te overbruggen en het culturele leven in Roosendaal tóch te stimuleren heeft De Kring nog iets anders bedacht. "Als het grootste theater in deze regio zijn we het naar onze mening verplicht om creatieve oplossingen te vinden en de Roosendalers van cultuur te voorzien”, geeft directeur Jan-Hein Sloesen aan. De komende tijd gaan ze de mooiste foto's van de stad Roosendaal verspreiden. Via hun sociale media kanalen en de grote digitale borden in de stad zie je foto’s voorbij komen van de Sint Jan en de Tullepetaon, maar ook de graffiti loods en Stadsoevers.

Doe zelf mee
Cultuur is er voor iedereen en daarom roept De Kring op om zelf ook foto’s te delen op social media met de hashtag #CultuurInRSD. “Door de maatregelen rond het coronavirus gaan veel mensen er vaker op uit om een rondje te wandelen in hun eigen buurt. Dan kom je toch vaak mooie plekken tegen. We mogen trots zijn op de stad en dat moeten we anderen laten weten. Daarom roepen we iedereen op om mooie stukjes van de stad, waar anderen misschien zo voorbij zouden lopen, te delen met andere inwoners via Facebook of Instagram. Wij verzamelen de mooiste foto’s met de hashtag en plaatsen het door op onze kanalen. Zo genieten we toch van cultuur in eigen stad, terwijl het theater nog even gesloten is."

Tongerlohuys

Naastgelegen museum 'het Tongerlohuys' heeft besloten vanaf dinsdag 2 juni de deuren wél weer te openen. Het museum gaat open van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Om bezoekers te spreiden wordt er gewerkt met tijdsblokken met aanvangstijden. "Wij hanteren geen eindtijden. Wij verzoeken iedereen te reserveren via onze website en daarbij een keuze te maken uit één van de tijdsblokken." Online kan meteen afgerekend worden, maar eventueel kan er ook met pin betaald worden in het museum. Om de veiligheid te garanderen wordt er gewerkt met een vaste route door het museum. "Wij verzoeken u dringend om ook de richtlijnen van het RIVM op te volgen. Behoort u tot één van de risicogroepen of heeft u verkoudheidsklachten of koorts blijf dan thuis."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief