Afbeelding

Jonge boeren kiezen voor nieuwe uitdaging

Door: Remko Vermunt Algemeen

MOERSTRATEN - De 27-jarige Marc van der Bol uit Moerstraten stond voor een grote uitdaging. Samen met zijn vader zit hij sinds een aantal jaar in een maatschap, een melkveebedrijf met 50 melkkoeien. Een bedrijf dat tevens al jaren in de familie is. "Mijn vader heeft het overgenomen van mijn opa." Aan Marc eigenlijk de taak om het familiebedrijf toekomstbestendig te maken, maar hoe?

Zelf studeerde Marc van der Bol tuin- en akkerbouw aan de HAS Hogeschool. Zijn hart ligt dan ook meer bij de akkerbouw dan bij het melkveebedrijf. "Daar komt nog eens bij dat we vanuit Den Bosch steeds meer regels krijgen over bijvoorbeeld de stallen die in 2024 helemaal aangepast moeten worden." Dat vraagt om een forse investering. "Dat zette me toch aan het denken", vertelt Van der Bol. "Wil je op een gangbare manier je boterham verdienen, dan zal je toch aan schaalvergroting moeten denken. De marges worden steeds kleiner, dus dan moet je qua volume groeien", legt de jonge boer uit. Maar, die schaalvergroting ziet hij eigenlijk niet zitten.

Grondsoorten

Hij besloot gebruik te maken van de voucherregeling van de Provincie Noord-Brabant. "Dan komt er iemand langs om advies te geven." In Marc's geval was dat Anco Sneep van FoodUp! Brabant. Hij vertelde over een jonge boer uit Steenbergen die eigenlijk met dezelfde vragen worstelde: Martijn van Overveld. "Toevallig ken ik Martijn al heel lang. We organiseren samen voederbietenwedstrijden en ik ken hem van KPJ-feesten." Martijn was al langere tijd bezig met onderzoek doen naar grondsoorten en de smaak van de aardappel. "Ik dacht: 'ik zal hem eens bellen'." Martijn van Overveld uit Steenbergen heeft zo'n 20 hectare aan grond voor de akkerbouw, Marc van der Bol heeft dertig hectare. "Dat is aan de krappe kant, maar als we het samen oppakken, dan kan het een succes worden", besloten ze.

Streeklanders

Samen gingen ze aan de slag met het telen van een nieuwe aardappel. Nabij het Moerstraatse Oudland groeien de Oudlanders op zandgrond van Marc. En op de Steenbergse kleigrond groeien de Westlanders van Martijn. De grillige en abrupte overgang van zand naar zeeklei kenmerkt het West-Brabantse gebied de Brabantse Wal. "Dat hebben we in het concept betrokken." Onder de noemer 'Streeklanders' proberen ze de nieuwe aardappelen sinds afgelopen week aan de man te brengen via hun eigen boerderijen én via boerderijwinkels in de buurt. "We hebben wat dat betreft de tijd mee. In deze coronatijd zie je dat boerderijwinkels beter bezocht worden dan ooit. Zo krijgen mensen toch dat restaurantgevoel op hun eigen keukentafel." Toch zou deze proef ook negatief kunnen uitpakken. "Het kan ook tegenvallen, maar dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. Van de valkuilen leer je uiteindelijk toch het meest", stelt Marc.

Toekomstbestendig

Beiden hebben nu een half hectare gebruikt voor het telen van de nieuwe aardappelen. Dat is niet voldoende om het bedrijf meteen toekomstbestendig te maken. "Maar, dat ga je alleen met aardappelen niet redden", legt Marc van der Bol uit. "Als boer heb je een bouwplan met verschillende gewassen die je kweekt. Zelf ben ik nu steeds meer van gras en mais aan het omschakelen naar akkerbouw." De aardappelen kunnen een onderdeel vormen van het toekomstbestendig maken van het bedrijf. "Op termijn zullen we dan ook stoppen met het melkveebedrijf, maar op dit moment halen we daar voor een groot deel de inkomsten vandaan waardoor we dit kunnen proberen." Toch blijft de agrarische

Positieve reacties

De aardappelen zijn sinds Pinksteren officieel te koop en vooralsnog zijn de boeren tevreden over het resultaat. "Het loopt aardig. Eigenlijk boven verwachting. De mensen zijn enthousiast over de aardappelen. We hadden eigenlijk wel een kritische noot verwacht, maar ze zijn alleen maar positief."

Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.facebook.com/Streeklanders/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief