Klooster aan de Kade
Klooster aan de Kade Foto: Lya van Dorst

Indonesische zusters nemen intrek in Klooster aan de Kade

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ROOSENDAAL – Het klooster aan de Kade houdt haar huidige bestemming. Twee Indonesische zusters nemen hun intrek in het klooster. Zij zijn afkomstig van de de congregatie van zusters Franciscanessen van “Charitas”. 

Zuster Brigitta en zuster Hieronima zijn de eerste zusters die hun intrede in het klooster nemen. Mogelijk dat er in de toekomst nog enkele Indonesische zusters naar Roosendaal komen om de communiteit te versterken.

Pastorale team: “De komst van de zusters brengt voor de parochie prachtige kansen met zich mee”. 

De Onze Lieve Vrouwekerk blijft in eigendom van de parochie. De congregatie wil zich verbinden met de parochie en het kerkelijk leven. De kapel, gelegen op de eerste verdieping boven de sacristie, wordt straks gebruikt door de congregatie. De kapel blijft wel opengesteld voor parochiële aangelegenheden. 

Geschiedenis zusters

De congregatie van de zusters Franciscanessen van Charitas is in 1834 in Oosterhout gesticht. In 1905 kwam zij naar Roosendaal. De zusters vestigden zich eerst aan de Kalsdonksestraat. Hier bouwden zij een moederhuis en het Charitas Ziekenhuis, de voorloper van het latere Franciscus Ziekenhuis. In 1964 bouwden de zusters een nieuw moederhuis aan de Waterstraat. Tot in de zomer van 2016 hebben de zusters van Charitas daar gewoond. Toen verhuisden de laatste zusters naar Zorgcentrum St. Elisabeth aan de Wouwseweg, alwaar ze binnen de muren van St. Elisabeth een eigen kloosterafdeling hebben, Charitasstede genoemd.

In 1926 zijn de zusters van Charitas vanuit Roosendaal een missie in Indonesië gestart. Deze missie is uitgegroeid tot een bloeiende tak. Op dit moment telt de Indonesische tak van de Congregatie ruim 250 zusters. De Indonesische zusters hebben te kennen gegeven de Nederlandse communiteit te willen ondersteunen en mede zorg te dragen voor hun oudere Nederlandse zusters.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief