Afbeelding

Burgemeester Van Midden: Nieuwe aanpak om vuurwerkoverlast te beperken

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal geeft de aanpak van vuurwerkoverlast de hoogste prioriteit. "Het is belangrijk om slimmer te gaan werken", kondigt burgemeester Han van Midden aan. Hij wil eind september starten met een meer gerichte aanpak: "Dan wordt er namelijk al volop geknald. We vragen mensen om overlast zoveel mogelijk te melden, zodat we gerichter kunnen handhaven. We kunnen niet alles voorkomen, maar het is belangrijk om te weten waar het meeste vuurwerk wordt afgestoken."

De gemeente heeft al een aantal overlastplekken in beeld. In de periode 2019-2020 knalde het vooral in Langdonk-Oost, Fatima-Villapark en Kalsdonk. In totaal kwamen er enkele tientallen meldingen binnen. Van Midden vermoedt dat dit maar een topje van de ijsberg is: "Als we meer weten, is de kans groter dat we vuurwerkafstekers staande kunnen houden." Een voorlichtingscampagne maakt jongeren bekend met het gevaar van illegaal vuurwerk afsteken. 

De burgemeester lobbyt ook bij het Rijk om illegaal vuurwerk op te sporen. Dit jaar is het grote knalvuurwerk verboden, maar in andere landen is dit nog toegestaan: "In Roosendaal ben je zo de grens over voor inkopen en via internet kun je van alles bestellen." De gemeente gaat met partijen, zoals de politie en Meld Misdaad Anoniem afspraken maken over hoe mensen overlast, maar ook locaties waar illegaal vuurwerk is opgeslagen kunnen melden. Deze meldingen worden eenduidig geregistreerd.

Alternatief organiseren

Van Midden wil het afsteken van vuurwerk niet verbieden, maar streeft naar beperking van de overlast. "Het kan prachtig zijn om vuurwerk af te steken, maar het gaat ook vaak mis. Veel mensen en dieren hebben er last van en er wordt schade veroorzaakt. Daarom zou ik graag zien dat er een alternatief komt." 

Daarbij geeft hij de spectaculaire droneshow boven Shanghai als voorbeeld: "Dit is zeker zo mooi én milieuvriendelijk. Je kunt mensen zo ook verenigen. Als veel bewoners dan komen kijken, wordt er al minder vuurwerk afgestoken. " Dit jaar komt er waarschijnlijk geen alternatief. De coronamaatregelen maken het lastig om een evenement te organiseren en ook is nog niet bekend wat er in december allemaal mag.

Rotzooi opruimen

Van Midden streeft naar een brandschone gemeente op 2 januari. Hij wil bewoners verleiden om de wijken en dorpen vrij van vuurwerkresten op te leveren. Dat kan mogelijk met een speciale communicatiecampagne en een deelname aan de actie van Nederland Schoon. Extra containers motiveren inwoners om hun eigen rotzooi tijdig op te ruimen. "Zo voorkom je ook dat kinderen gaan spelen met vuurwerk dat niet is afgegaan. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties", meent Van Midden.

Het gemeentebestuur komt met een meer gerichte vuurwerkaanpak op verzoek van de gemeenteraad. Die droeg het college op om te onderzoeken hoe Roosendaal op een veilige en gezonde manier met vuurwerkgebruik kan omgaan. Elk jaar keert de discussie over het wel of niet afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw terug. Volgens Van Midden kan de vuurwerktraditie alleen behouden blijven wanneer iedereen zich aan de basisregels houdt, geen overlast en schade veroorzaakt én de openbare ruimte schoonhoudt. Hij roept iedereen dan ook op om het goede voorbeeld te geven. "Zo houden we het leuk voor mens én dier."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief