Raadsleden geven rondleiding in 't Oude Raadhuis
Foto:

Raadsleden geven rondleiding in 't Oude Raadhuis

ROOSENDAAL - Eén van de monumenten die op zaterdag 12 september wél gewoon geopend is, is het Oude Raadhuis op de Markt in Roosendaal. Verschillende raadsleden, zoals Arwen van Gestel, geven hier gratis rondleidingen door het prachtige gebouw. "Markt 1 is een speciaal punt, het is echt typisch Roosendaals."


Het Raadhuis is volgens Van Gestel een bijzonder gebouw. "Het is één van de oudere gebouwen in Roosendaal dat niet is afgebrand of verwoest tijdens de oorlog. De St. Jan is bijvoorbeeld wel opnieuw opgebouwd." Daarnaast heeft het Raadhuis altijd een publieke functie gehad.

"In de beginjaren is het Raadhuis gebruikt als Waag. Roosendaal heeft van oudscher al markten op de Markt. Als er iets gewogen moest worden, dan gebeurde dat in de Waag." Later heeft het pand aan de Markt 1 nog dienst gedaan als gemeentearchief. "Het gebouw is zelfs even gebruikt als een soort gevangenis", weet Van Gestel.

Na de oorlog werd het gebouw eerst gebruikt door het college van burgemeester en wethouders, later door de VVV en tegenwoordig wordt het pand vooral gebruikt als vergaderzaal voor de gemeenteraad en belangrijke bijeenkomsten.

"Dit pand heeft voor mij een speciale betekenis. Het heeft altijd een centrale rol gespeeld in onze gemeenschap. Ruim honderd jaar geleden vierde burgemeester Schoonheijt feest op het bordes. Er werd een vat bier aangeslagen en heel Roosendaal kwam naar de markt. Honderd jaar later, bij de promotie van RBC, gebeurde precies hetzelfde. Dit pand vertelt in feite het verhaal van Roosendaal."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>