Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Wethouder: ‘Afval wordt al veel beter gescheiden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Er is geen link tussen het één keer per vier weken inzamelen van het restafval en de stijging van het aantal bijplaatsingen in de gemeente Roosendaal. Dat stellen wethouder Klaar Koenraad en Saver-directeur Pascal de Klerk. “Als je op Facebook kijkt, dan wordt die link vaak wel gelegd, maar die gedachte willen we ontzenuwen. Het is gewoon niet waar”, stelt het tweetal. “Ja, er is een probleem met het aantal bijplaatsingen, maar dat is een landelijke trend.”

De gemeente Roosendaal is in maart van dit jaar gestart met het één keer in de vier weken ophalen van het restafval. In het verleden gebeurde dat nog eens in de twee weken. “Wij willen graag het gesprek aangaan op basis van data en niet op basis van Facebook. Daarom hebben we onze data allemaal op een rijtje gezet en daaruit blijkt juist een positief beeld”, stelt De Klerk. Zo blijkt uit de cijfers van Saver dat in de periode maart tot en met juli 2020 gemiddeld acht procent minder restafval is ingezameld dan in dezelfde periode in 2019. “Er is dus acht procent minder restafval verband en dat is natuurlijk goed voor het milieu.”

GFT+E

De hoeveelheid GFT+E is daarentegen juist enorm gestegen. In diezelfde maanden is er gemiddeld 17 procent meer GFT+E ingezameld. “Die E staat voor Etensresten en dat hebben we in de afgelopen tijd flink gepromoot. Dat lijkt z’n vruchten af te werpen, want dat wordt dus beter gescheiden door de inwoners.” Ook bij de afvalstroom PBD oftewel plastic-, blik- en drankverpakkingen is een flinke stijging te zien. In maart was er zelfs een toename van dertig procent. “Onze afvalcoach Annabelle is druk bezig om mensen hierover in te lichten. Vaak merkt ze dat mensen hun drankverpakkingen nog bij het restafval gooien, maar dat is helemaal niet nodig. Dat bespaart zoveel ruimte in je container.”

Speciaalbier

Bij het glasafval valt het op dat er sinds maart een enorme stijging te zien is bij het bruine glas. “Dat is eigenlijk al jarenlang stabiel, maar ook dit is te verklaren. De horeca sloot natuurlijk de deuren vanwege de coronacrisis en mensen gingen zelf speciaalbiertjes kopen. Daar zit vaak geen statiegeld op, dus vandaar die stijging.” Het oud papier en textiel is de afgelopen periode stabiel gebleven. “Er is dus een hele positieve beweging te zien waarbij afval veel beter gescheiden wordt”, stelt wethouder Koenraad.

Bijplaatsingen

“Je hoort en leest wel eens dat de opening van het grondstoffencentrum ervoor zou zorgen dat mensen hun afval vaker ergens dumpen, omdat je nu voor restafval moet betalen. Aan de cijfers is echter te zien dat dat niet waar is. Op 31 juli 2019 is het grondstoffencentrum geopend en het aantal bijplaatsingen is toen gelijk gebleven.” Sinds februari is er echter wel een flinke stijging te zien qua bijplaatsingen bij afvalcontainers. “Het wisselen van het restafval van eens in de twee weken naar eens in de vier weken gebeurde pas in maart, dus tussen die twee zaken kunnen we ook geen link leggen.”

Campagne

Toch erkent de wethouder dat er een probleem is qua bijplaatsingen en zwerfafval, daarom wordt een nieuwe campagne gestart: Rsd aan de bak. “We proberen mensen te sturen op hun gedrag. We willen ze verleiden om het goede te doen. Natuurlijk wordt er ook handhaving ingezet, maar we gaan er vanuit dat het toch nog onwetendheid is van sommige inwoners. Vandaar deze nieuwe campagne.” Daarbij wordt gewerkt met pictogrammen, stickers en de teksten worden vertaald in tien verschillende talen. “Zo hopen we iedereen te bereiken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief