Sinterklaas is weer in Roosendaal: ‘Samen gezellig maken in huis, dat is belangrijk in deze tijd’
Foto: Sint Nicolaas Comité Roosendaal

Sinterklaas is weer in Roosendaal: ‘Samen gezellig maken in huis, dat is belangrijk in deze tijd’

ROOSENDAAL - Hoe lang is uw baard? Wat is uw lievelingskleur? Waarom heeft u een boot nodig om naar Nederland te komen en waarom heeft u een staf? Het is slechts een kleine greep uit de vragen die de kinderen uit Roosendaal afgelopen zaterdag hebben gesteld tijdens de live-uitzending met Sinterklaas.


 “Het is enorm belangrijk dat we op deze manier toch de kinderen hebben kunnen bereiken”, stelt Merijn Backx die al jaren als bijzonder adviseur de Goedheiligman in Roosendaal bijstaat. “Met warme chocolademelk en koek tegen elkaar aan kruipen op de bank, dat hebben alle mensen soms nodig.”

Merijn Backx is al jaren betrokken bij de intocht van Sinterklaas in Roosendaal. De eerste jaren was dat vanuit zijn rol als bijvoorbeeld Piet of slechterik in de Sinterklaasmusical, maar in 2016 kreeg hij opeens de vraag of hij Sinterklaas in de musical kon waarnemen. Door omstandigheden kreeg hij één jaar later ook de vraag of hij Sinterklaas tijdens de intocht bij kon staan. “Daar heb ik wel even over na moeten denken. De Pietenrol zat me als gegoten en ik zag mezelf nog niet meteen in de voetsporen van Sinterklaas treden. Waar Piet vooral jong en speels is, is de Sint vooral wijs. Maar, hij heeft ook het kind in zich weten te behouden. Ik wist niet of ik op dat moment al genoeg levenservaring had om de Sint te kunnen adviseren, maar het comité zag dat anders.”

In de afgelopen jaren is Backx enorm in zijn rol gegroeid. “Je kan iets nog zo goed voorbereiden, maar uiteindelijk doe je de beste leerervaringen op in de praktijk. Ik ben eerst meegegaan met huisbezoeken en bij de eerste repetities voor de musical heb ik echt moeten wennen.” Een moment dat Backx altijd bij zal blijven, is toen Sinterklaas klaar werd gemaakt voor zijn eerste voorstelling. “Je ziet de transformatie in de spiegel gebeuren, maar toen het helemaal klaar was heb ik hem echt tien minuten in de ogen gekeken. Je stem verandert vanaf zo een moment en dat bleef de hele middag zo. Ik heb al veel rollen gespeeld in mijn leven maar dat een kostuum zó veel kan veranderen is toch bijzonder. Er hangt een bepaalde magie rond het pak.”

Die magie hangt volgens Backx sowieso rond het gehele Sinterklaasfeest. “Er wordt tegenwoordig veel gezegd dat het om een kinderfeest gaat, maar dat is het niet. Het is een familiefeest. Ik vier het zelf nog steeds met mijn familie. Natuurlijk is het ook een stukje toneel, maar het geloof in het Sinterklaasfeest kan daarmee gewoon doorgaan. Kijk bijvoorbeeld naar de gedichten waarin we niet alleen onze creativiteit aanspreken, maar ook reflecteren op onszelf en onze naasten. Het Sinterklaasfeest staat voor zoveel meer dan alleen Pieten, cadeautjes en snoepgoed. Het staat voor bij elkaar komen, maar ook voor barmhartigheid. Het gaat niet alleen om verlanglijstjes, maar ook over geven aan anderen zonder daar iets voor terug te verwachten. Het is mooi als dat soort waarden in deze tijd weer naar voren worden gehaald, toch zeker nu de rijen bij de voedselbank weer toenemen.”

De magie zit hem volgens Backx dan ook niet in de kleur van de Pieten of de pakken, de magie zit hem in het bij elkaar komen. “Samen gezellig maken in huis met warme chocolademelk en snoepgoed. Die waarde is heel belangrijk, vooral in deze tijd.” Het Sint Nicolaas Comité Roosendaal is dit jaar dan ook op zoek gegaan om die magie bij de mensen over de drempel te krijgen. “We gaan ook de musical live streamen, zodat iedereen vanuit huis toch mee kan kijken. Dat samen vieren is gewoon ontzettend belangrijk en hoewel we heel graag die blije gezichten van de kinderen in De Kring of op de Kade hadden willen zien, hebben we nu juist misschien wel meer kinderen kunnen bereiken en dat is ook heel veel waard.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief