Nispens drietal gaat met zijn 4-en op stap tijdens carnaval
<p>Grootse Boer, Oogeid en 2 narren sturen, afhankelijk van de mogelijkheden, het leutfeest in Aopelaand aan. </p>

Grootse Boer, Oogeid en 2 narren sturen, afhankelijk van de mogelijkheden, het leutfeest in Aopelaand aan.

Nispens drietal gaat met zijn 4-en op stap tijdens carnaval

NISPEN – 2020 was voor iedereen een vreemd jaar. De leutmachine hield, ook in Aopelaand, met aswoensdag op en ook alle carnavalsvierders en organisaties werden geconfronteerd met corona. Vanwege het vertrek van Prinses Wendy en Grote Boer Múrijn moest er in Nispen een volledig nieuwe groep leutaanvoerders worden gevonden. 


Op zaterdag 14 november werd om 19.11 uur op het YouTubekanaal Aopelaandnispen getoond dat voorzitter Jack Goorden de waardigheden aan de nieuwe Prins Nicotino uitreikte. Vervolgens installeerde de prins zijn twee narren en Grote Boer. Wat dit viertal betreft kan, uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden, het feest beginnen.

Priens Nicotino d’n Jirste

De 27-jarige Niek Lodewijks is in de rol van Prins gestapt. Hij is samen met zijn vriendengroep jarenlang betrokken geweest bij BC De Leutstoempers. “Als Nispenaar zat ik bij de voetbal, de harmonie, carnaval en dus in het verenigingsleven. Daarnaast ben ik al jaren lid van een vriendengroep die elkaar door en door kent. Doordat we de afgelopen jaren zagen dat het carnavalsfeest in Nispen tanende was, hebben we ondanks het heersende coronavirus de koppen bij elkaar gestoken, en besloten om de Stichting Carnaval te komen versterken”.

Niek was overigens al eerder gevraagd voor de functie van Prins, maar vond dat toen nog te vroeg. Nu er een heel nieuw drietal moest aantreden vond hij de tijd er wel rijp voor en versterkte de stichting met 6 nieuwe leden.

Nar Dorus

Theo van Hassel, die er inmiddels 10 jaar als nar bij de stichting op heeft zitten, wilde zijn belofte om in ieder geval 11 jaar die functie te vervullen, gestand doen. “Het motto ‘Hoor tum gaon’ is onder andere bedacht omdat ik na 2021 mijn narrenkap zou neerleggen. Nu we niet weten hoe het komende carnaval er uit gaat zien, zou het dus zomaar kunnen dat ik straks achter 11 jaar nog een +1 of +2 plaats”. De nieuwkomers waren in ieder geval blij dat ik met de nodige ervaring als klankbord voor het nieuwe Drietal zal kunnen dienen. Die taak is Theo dan ook toebedeeld. “Voorop staat dat deze jonge nieuwe ploeg het Nispens carnaval een nieuwe impuls gaat geven. Ze willen daar graag hun bijdrage aan leveren, en stellen daarbij mijn ervaring van de afgelopen jaren erg op prijs. Ik stel het erg op prijs dat ik bij die ontwikkeling betrokken mag zijn”, vat de nar zijn specifieke rol samen.

Grote boer Territino

Toen Grootste boer Múrijn tijdens de evaluatievergadering aangaf te willen stoppen, werd er door de vriendengroep snel geschakeld. “Ik had vanaf het begin het idee dat ik een aantal eigenschappen heb die perfect passen bij de invulling van de functie als Grootste boer”, zegt de 25-jarige Terence de Jong. “Bij BC De Leutstoempers, maar ook als bestuurslid van de KPJ Nispen, leerde ik hoe je binnen een organisatie snel leert schakelen en dingen kunt aansturen. Dat komt me als Grootste Boer zeker van pas. Aanwezig zijn wanneer het echt moet, en niet opvallen als het kan. De hulp en aanwezigheid van Nar Dorus dit jaar is voor ons allemaal een opsteker”. Terence heeft wat de carnaval in Nispen betreft een duidelijk beeld voor ogen. “Het zou fantastisch zijn wanneer het niet alleen een feest blijft voor de carnavalsvierders, maar dat het hele dorp het kan meebeleven. En daar wordt het komend jaar al op ingezet”.

Nar Antonio

De jongere broer van Terence is de 22-jarige Anthony de Jong. Hij presenteert zich dit jaar als Nar Antonio. Wat Nar Antonio vooral belangrijk vindt is het feest dat voor en door iedereen georganiseerd en gevierd moet kunnen worden. Een nar speelt daar een rol in. Met grappen en vrolijkheid houdt hij de carnavalsvierders de spiegel voor.

“In 2019 hebben we ons tijdens de carnaval verkleed als prins, nar en adjudant. We staken de draak met onszelf en het feest. Maar we hebben daar nu wel een serieuze vertaling aan gegeven. Tijdens de evaluatievergadering hebben we als vriendengroep het hele draaiboek van de stichting doorgelopen. Onze conclusie was helder: vers bloed in de stichting moet zorgen voor veranderingen en verbeteringen. Dat doet geen afbreuk aan wat er vroeger allemaal gedaan is, maar het voegt wel iets toe om het feest aan te passen aan de tijd van nu”.

En daarmee hopen Prins Nicotino, Nar Antonio, Grote Boer Territino, Nar Dorus en de nieuwe Stichtingsleden zo snel mogelijk te kunnen beginnen.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/roosendaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief