Afbeelding
Foto: Christian Traets

Peter Jochems: 'Je krijgt er een stukje waardering voor'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De 33-jarige Peter Jochems zag tijdens de eerste coronagolf de beelden vanuit Wuhan en Italië. Toen het virus ook Nederland bereikte, voelde hij zich machteloos. "Ik werk niet in de zorg, dus ik wist niet zo goed hoe ik mensen dan kon helpen." Hij besloot zich aan te melden als vrijwilliger en helpt sindsdien waar het kan. "De mensen zijn enorm dankbaar, maar het geeft ook echt voldoening."

Peter Jochems was voor de coronacrisis werkzaam bij Staatsbosbeheer. Hij zorgde voor een stukje natuurbeheer op de Oude Buisse Heide. "Maar dat werk kwam door de coronacrisis stil te liggen", vertelt Jochems nu. Hij besloot zich aan te melden bij Stichting Social Klus. "In eerste instantie ben ik begonnen met het verspreiden van flyers bij ouderen en zorginstellingen." Het was een oproep aan iedereen om zich vooral te melden als ze hulp bij iets konden gebruiken. "Van daaruit kregen we van mensen de vraag of we boodschappen voor ze konden halen", legt Peter uit.

Boodschappen

Zo gezegd, zo gedaan. Sindsdien is Peter bijna iedere week wel bezig met het doen van boodschappen voor verschillende inwoners van de gemeente Roosendaal. "Voor woensdag bellen zij zelf hun boodschappenlijstje door en donderdagochtend ga ik naar de supermarkt om alle boodschappen te halen." Afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat kan en wil werken op die dag, helpt Peter soms ook 's middags nog mee met het bezorgen van de boodschappenpakketten. "Dan ben ik hier toch, dan kan ik ze net zo goed rondbrengen", lacht hij.

Waardering

Peter vindt het zelf ontzettend leuk om te doen. "Je krijgt er ook een stukje waardering voor. Niet alleen vanuit de mensen thuis, maar ook vanuit Social Klus. Het is fijn om nuttig bezig te zijn en mensen te helpen." Bijkomend voordeel is ook dat je in aanraking komt met andere vrijwilligers. "Dat is niet alleen fijn om je sociale kring wat te vergroten in deze tijden, maar als je ervoor open staat kan je ook ontzettend veel leren van de andere vrijwilligers", stelt Peter. "Het zijn vaak toch oudere vrijwilligers met veel levenservaring én kennis." Omdat het halen en bezorgen van de boodschappen goed beviel, werd Peter ook ingezet voor andere vrijwilligersklussen, zoals het onderhouden van tuinen, schilderen en verhuizingen. "Sommige dingen had ik nog nooit gedaan, maar ik leer snel", lacht hij. Zo leerde Peter bijvoorbeeld al hoe hij een rozenstruik moet snoeien én hij krijgt tips over simpele technische klusjes.

Dankbaar

De ene klus is uiteraard leuker dan de andere klus. "Eén keer hadden we een tuin die echt volstond met oude spullen. Die waren allemaal natgeregend en het was er niet echt heel hygiënisch", vertelt Peter. "Maar, je bent dan met een leuke groep, trekt wat oude kleding en handschoenen aan en dan gewoon gaan. Achteraf valt het dan altijd mee en de mensen zijn ontzettend aardig en heel dankbaar. Daar doe je het voor."

Voorlopig blijft Peter graag betrokken als vrijwilliger. "Het heeft altijd al in me gezeten om mensen te helpen. Het bezorgen van de boodschappen is bijvoorbeeld ook meer dan alleen dat. Ouderen zitten soms echt op je te wachten, dan maak je een praatje en je kijkt meteen of alles goed gaat. Eén keer wilden we boodschappen bezorgen, maar er werd niet opengedaan. Aan het eind van de ronde zijn we nog een keer langsgegaan, maar er was nog steeds niemand. Dan ga je je toch zorgen maken. Achteraf bleek de man gewoon in zijn tuin te zitten. Hij was aan het genieten van het goede weer, maar het is goed om mensen soms een beetje extra in de gaten te houden." [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief