Burgemeester Han van Midden ging in september nog poolshoogte nemen in de buurt
Burgemeester Han van Midden ging in september nog poolshoogte nemen in de buurt Foto: Remko Vermunt

Cameratoezicht in Desdia-buurt is één jaar verlengd: ‘belangrijk voor het veiligheidsgevoel’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De vijf camera’s die een jaar geleden in de openbare ruimte van de Desdia-buurt (Desmijndijk en Diamantdijk) zijn geplaatst, blijven nog minstens één jaar hangen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Vorig jaar januari/februari werden de camera’s geplaatst en na één jaar zou een evaluatie volgen. Dat is nu gebeurd.

“De camera’s hebben bijgedragen aan het veiligheidsgevoel van bewoners, en hebben geleid tot ander gedrag van personen die liever niet op camerabeelden gezien willen worden. Daarmee is het een nuttige maatregel geweest tegen activiteiten die aan criminaliteit en overlast gerelateerd kunnen worden”, stelt de gemeente Roosendaal. De camera’s mogen daarom langer blijven hangen en blijven tot 11 januari 2022 in gebruik. Er heeft wel één iemand bezwaar gemaakt tegen dat besluit. “Het gaat om één persoon van buiten de Desdiabuurt, die in november 2020 gemeld heeft het niet prettig te vinden dat er camera’s in deze buurt hangen.”

Onveilig

Al langere tijd heerst er een onveiligheidsgevoel in de buurt. “Het ging allemaal om een criminele familie die betrokken was bij schietpartijen, vechtpartijen, intimidatie en bedreigingen. De gebeurtenissen leidden tot onveiligheidsgevoelens in de buurt en door bewoners werd aan de bel getrokken”, legde de gemeente eerder al uit. Daarom werd samen met buurtbewoners, politie, openbaar ministerie en woningbouwvereniging Alwel een actieplan voor de wijk opgesteld. 

Aanpassingen

De buurtbewoners kwamen zelf met ideeën om de verouderde buitenruimte van hun wijkje aan te passen op een manier die veiligheid ten goede zou komen. Er kwam cameratoezicht, groenvoorzieningen werden aangepast en verbeterd, een hekwerk werd verlengd om drugshandel te belemmeren en nog veel meer. Daarnaast werden er door de gemeente camera’s geplaatst. De camera’s dragen bij aan het veiligheidsgevoel van bewoners én mocht er toch een keer iets gebeuren, dan kan de politie de beelden terugkijken. De beelden worden immers niet 24/7 in de gaten gehouden. “De beelden worden vier weken bewaard voor het geval er wél iets gebeurd.” Of de politie in het afgelopen jaar gebruik heeft gemaakt van de beelden, dat weet de gemeente niet.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief