Saskia van den Brand gaat haar droom achterna: ‘Schrijven is wat ik het liefste doe’
Foto:

Saskia van den Brand gaat haar droom achterna: ‘Schrijven is wat ik het liefste doe’

ROOSENDAAL - Als klein meisje droomde ze er al van om schrijfster te worden, maar jarenlang zette ze die droom opzij. Toen de 30-jarige Saskia van den Brand eind vorig jaar te horen kreeg dat ze haar baan zou verliezen door de coronacrisis, besloot ze om haar droom alsnog achterna te gaan. Sinds afgelopen week is haar website officieel online met tal van (korte) verhalen die voornamelijk op kinderen gericht zijn. “Dat is heel spannend, maar dit is wat ik het liefste doe”, vertelt de schrijfster.


“Ik was vroeger al graag aan het schrijven en ik was ook altijd dingen aan het verzinnen”, vertelt Saskia vol enthousiasme. “In bed zat ik te bedenken wat er in mijn verhalen nog meer kon gebeuren.” Maar, toen ze de leeftijd had om een opleiding te kiezen, bleek Saskia niet de juiste papieren te hebben voor de opleiding die ze eigenlijk had willen doen. “Uiteindelijk ben ik naar het HBO doorgestroomd, maar toen durfde ik het eigenlijk niet. Er zijn zoveel journalisten en schrijvers en ik heb eigenlijk nooit het vertrouwen gekregen van leraren dat ik dit zou kunnen.”

Toch is Saskia altijd blijven schrijven. “In de avonduren produceerde ik verhalen die ik voor mezelf bewaarde, maar ik schrijf ook blogs voor bijvoorbeeld wandel.nl. Je merkt dat mensen het leuk vinden om te lezen en dat zorgt toch voor bevestiging. Toen ik eind 2020 hoorde dat ik mijn baan ging verliezen, vroeg ik mezelf af: ‘Wat zou ik doen als geld geen rol zou spelen?’ en dat is schrijven.” Ze besloot de daad bij het woord te voegen en vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling terecht. “De eerste stap die ik moest overwinnen is om mezelf schrijfster te noemen. Achteraf gezien had ik hier al eerder iets mee moeten doen, maar dit is dé kans om door te zetten.”

Afgelopen week kwam haar website www.saskiavandenbrand.nl online. Een website vol met verhalen die je gratis kan lezen. “Ik wil eigenlijk dat kinderen iedere dag lezen, maar als je nog niet zo goed kan lezen, dan is een boek wel een hele opgave. Daarom schrijf ik korte verhalen en ik hoop dat kinderen één verhaal per dag lezen. Daarmee zijn ze ongeveer vijftien minuten bezig en daarmee wordt de stap naar een boek veel makkelijker.” Zelf hebben boeken Saskia ook enorm geholpen. “Ik was op school geen hoogvlieger, maar door veel te lezen ben ik wel steeds wijzer geworden.”

Daarnaast zijn boeken een mooie manier om even te vluchten in een fantasiewereld. “Dat is vooral in deze tijd belangrijk. We vergeten soms hoeveel kinderen meekrijgen van de hele coronacrisis. Ook zij ontwikkelen angsten, bijvoorbeeld over doodgaan. Als je dan even kan ontsnappen in een fantasiewereld, even in je eigen bubbel, dan is dat enorm mooi.”

Maar, Saskia schrijft niet alleen maar ‘mooie’ verhalen. Ze schroomt niet om maatschappelijke thema’s aan te kaarten, schrijft honderduit over gevoelens en over doodgaan en bespreekt zelfs de Nederlandse geschiedenis. “Ik vond de leerboeken die ik op school moest lezen niet altijd even leuk. Door lesmateriaal te verwerken in een leuk verhaal, zorg je dat de kinderen informatie op een andere manier tot zich krijgen. Ik denk dat daar een mooie kans ligt voor het onderwijs.”

Nu haar droom beetje bij beetje aan het uitkomen is, durft Saskia nog verder te dromen. “Ik zou het geweldig vinden om mijn verhalen te bundelen in een boek. Bijvoorbeeld alle geschiedenisverhalen óf de harteverhaaltjes waarmee ik gevoelens bespreekbaar maak.” Maar, eerst gaat Saskia zich verder richten op de website en wil ze voorleessessies en workshops houden op scholen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief