‘Vanaf mijn jeugd was ik geboeid door de taal’
Ferry van der Ven met zijn 1e bundel ‘Tobben of niet tobben’
Ferry van der Ven met zijn 1e bundel ‘Tobben of niet tobben’ (Foto: RUVISION)

‘Vanaf mijn jeugd was ik geboeid door de taal’

ROOSENDAAL – De in Breda geboren Ferry van der Ven woont vanaf 1971 in Roosendaal en voelt zich een echte Roosendaler. Na zijn rechtenstudie in Utrecht had hij een duidelijk doel voor ogen: terug naar Brabant. En zo geschiedde.


Tijdens zijn arbeidzaam leven was hij als advocaat vennoot bij Brekelmans Van der Ven. Hij werd plaatsvervangend kantonrechter in Bergen op Zoom en uiteindelijk rechter in Rotterdam, belast met strafzaken. Al deze carrièrestappen werden met elkaar verbonden door zijn liefde voor de taal.

Taalvaardigheid

“Vanaf mijn jeugd was ik geboeid door de taal. Het bracht me tot het plan om mogelijk journalist te worden, maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee”, begint de enthousiast vertellende Ferry van der Ven over de basis tot zijn schrijfkunst. “Mijn vader zei tijdens een schoolgesprek dat ik maar rechten moest gaan studeren”. Van der Ven benadrukt daarbij dat in de rechtbank het gesproken en geschreven woord een belangrijke rol speelt. “Men verwacht van je dat door overtuigend taalgebruik anderen jouw visie gaan zien en delen”. Maar dat was voor Van der Ven zeker niet de enige reden om te gaan dichten. “Mijn vader was kleinkunstenaar en trad regelmatig in de provincie op. Hij declameerde, speelde toneel en sketches. En ik mocht af en toe met hem mee”.

Gedichten

“Tijdens mijn arbeidzame leven gebruikte ik het 5-regelige vers, de meeste mensen kennen dat als de limerick, bij feesten, partijen en andere bijzondere gelegenheden. Veel van mijn collega’s ontvingen bij een dergelijk moment uit mijn handen een gedicht dat op hen van toepassing was. Dat gebeurde bij voor- en tegenspoed”. Van der Ven benoemt daarbij dat de uitdaging zit in het gebruik van de rijmwoorden. “Een limerick is een soort aa-bb-a gedichtje, waarbij het laatste rijmwoord alles omvattend moet zijn. Dan moet het allemaal op zijn plaats vallen. En eerlijk gezegd zit het hem niet in de lengte van de tekst, maar in de zeggenschap van de inhoud”.

Bundel

“Na mijn pensioen ben ik blijven dichten en heb ik samen met mijn dochter Ameike, een aantal limericks geselecteerd en in een bundel samengebracht. Die bundel ‘Tobben of niet tobben’ – dat is de kwestie! – is hoop ik de eerste van een hele reeks”. Omdat Ferry van der Ven beduidend meer tijd voor zijn hobby kreeg, sloot hij zich aan bij het Roosendaalse dichterscollectief De Ganzenveer. “Dat kwam vooral voort uit de wens om af en toe een eigen gedicht te kunnen declameren, waar door anderen naar werd geluisterd”.

Goed doel

“Een aantal limericks zijn in een bundel samengebracht. Die is te koop voor € 7,95 plus de eventuele verzendkosten. De opbrengst gaat naar een weeshuis in Malawi”. Liefhebbers die in het bezit willen komen van de bundel kunnen deze bestellen via fam@gamtven.nl. En Van der Ven sluit af met de mededeling dat hij op deze manier van zijn hobby een deugd heeft gemaakt en dat anderen daarvan taalkundig of financieel kunnen meegenieten.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief