Evy van Essen (8): ‘Gooi je vuilnis in de prullenbak’
Foto: Remko Vermunt

Evy van Essen (8): ‘Gooi je vuilnis in de prullenbak’

ROOSENDAAL - Zwerfafval blijft één van de grootste ergernissen in de gemeente Roosendaal. Gelukkig zijn er tal van vrijwilligers die zich maandelijks, wekelijks en sommigen zelfs dagelijks inzetten om de buurt toch schoon te houden. Soms gaat het om zakken per week vol met blikjes, flesjes en snoeppapiertjes die in de bosjes en op straat worden gegooid. Nu het Rijk heeft besloten om vanaf 2022 statiegeld te verplichten op blikjes, hopen zij dat het zwerfafval gaat afnemen maar daar zijn de vrijwilligers nog niet van overtuigd.


De achtjarige Evy van Essen is één van de jongste zwerfafvalopruimers in de gemeente Roosendaal. Ongeveer een jaar geleden begon ze met het opruimen van zwerfafval in haar buurt. “Ik vind het leuk om te doen”, vertelt ze met een grote lach.

“Mama, er ligt heel veel troep buiten en dat wil ik opruimen.” Dat waren de woorden die Evy van Essen ongeveer een jaar geleden uitsprak. Moeder Joyce vond het een mooi idee en ging online opzoek naar de mogelijkheden. “Sindsdien heb ik haar aangemeld als Supporter van Schoon”, vertelt Joyce. Gewapend met handschoenen, een hesje, een grijper en vuilniszakken gaat Evy regelmatig op pad. “Meestal eens in de twee weken, maar afgelopen tijd is het door de sneeuw wat minder geweest.” Tijdens het opruimen probeert de jonge Evy meteen mensen aan te sporen om ook afval op te ruimen. “Gooi je vuilnis in de prullenbak”, roept ze tijdens haar ronde.

 ”We komen vooral heel veel blikjes Redbull tegen, maar ook flesjes en sigaretten. Gisteren ben ik ook gaan opruimen en toen lag er meteen bij ons voor de deur een papiertje van een zuurtje”, vertelt Evy. Op 20 maart wordt weer de landelijke Opschoondag georganiseerd en Evy heeft zich alvast aangemeld. “Samen met twee vriendinnetjes, maar ik hoop dat er nog meer mensen meedoen.” Het liefst zou Evy zien dat iedereen het afval gewoon weggooit in de prullenbak of meeneemt naar huis. “Want het is slecht voor de dieren en het milieu. De dieren kunnen er dood door gaan.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief