Bravis-verpleegkundigen presenteren succesvolle innovaties: ‘Ik wilde onderzoeken of het niet anders kon’
Foto:

Bravis-verpleegkundigen presenteren succesvolle innovaties: ‘Ik wilde onderzoeken of het niet anders kon’

ROOSENDAAL - Dertien verpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis volgden in de afgelopen acht maanden de Verpleegkundige Innovatie School (VIS), opgezet door het Brave Innovatieteam. Zij leerden meer over vernieuwingen in de zorg en hoe zij deze kennis kunnen overdragen op hun collega’s. Afgelopen vrijdag ronden zij hun opleiding af met een presentatie van vier eigen ideeën waarmee de verpleegkundigen aan de slag zijn gegaan.


Eén van de ideeën is ingebracht door Bianca Oostvogels, kinderverpleegkundige in het Bravis Moeder & Kindcentrum. “Het komt regelmatig voor dat baby’s in hun eerste week opgenomen moeten worden omdat ze geel zien. Ze hebben dan te veel bilirubine in het bloed, wat we behandelen met fototherapie. Zowel het kind als de moeder moet dan worden opgenomen in het Moeder & Kindcentrum. Ik wilde onderzoeken of dat niet anders kon”, legt Bianca uit.

Bilicocoon
De verpleegkundige ontdekte de Bilicocoon. Dat is een slaapzakje dat blauw licht geeft. Dat licht helpt om het bilirubine in het bloed sneller af te breken. Het slaapzakje is makkelijk in gebruik en kan meegegeven worden naar huis. “Dankzij deze innovatie kan het kindje thuis behandeld worden, zodat het gezin in de vertrouwde omgeving kan blijven. Een opname van zowel moeder als kind wordt zo voorkomen”, aldus de kinderverpleegkundige.

Vernieuwingen in de zorg
Tijdens het traject om de fototherapie thuis te realiseren kregen Bianca en haar werkgroep veel steun van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, waar de Bilicocoon al gebruikt wordt. Deze week is het Bravis Moeder & Kindcentrum gestart met het gebruik van de Bilicocoon. “Het is echt fijn dat er een hoop baby’s nu gewoon thuis kunnen blijven”, zegt Bianca blij. “Het is een mooie innovatie die aansluit bij ‘Het nieuwe Bravis’, waarbij vernieuwingen in de zorg centraal staan.”

Podcasts
In andere werkgroepen zijn de verpleegkundigen aan de slag gegaan met een efficiënt belsysteem, een digitale versie van de ontslagbrief en een oplossing om de nachtrust van patiënten te verbeteren. Wil je meer weten over deze innovaties? Beluister dan de podcasts die over de ideeën zijn gemaakt via: www.soundcloud.com/user-761768407

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief