Het snelheidsbord in Helmond.
Het snelheidsbord in Helmond. Foto: Team Nul Verkeersdoden Brabant

Geld verdienen met goed rijgedrag: Roosendaalse Lijst wil ‘snelheidsmeterspaarpot’ in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dat is het idee van de snelheidsmeterspaarpot die al bijna drie jaar door Noord-Brabant toert. De Roosendaalse Lijst wil nu van het college weten of men bereid is om de spaarpot ook naar de gemeente Roosendaal te halen.

In mei 2018 werd voor het eerst begonnen met de speciale snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. Inmiddels heeft de spaarpot al op 28 verschillende plekken gestaan in zo’n twintig verschillende gemeenten. “Er gaat veel positiviteit uit van de snelheidsmeterspaarpot. Gedeputeerde Christophe van der Maat noemt het ‘een systeem dat op een positieve manier bijdraagt aan gedragsverandering’”, aldus de Roosendaalse Lijst.

Het zijn namelijk vooral mensen uit de buurt die te hard rijden. Met het sparen voor een bepaald doel in de buurt, voelen mensen zich meer betrokken. Zeker als de beloning (bijvoorbeeld een speeltuintje) zichtbaar is, zullen ze daaraan denken wanneer ze het punt voorbijrijden, en eerder geneigd zijn de snelheid laag houden. 

Provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeterspaarpot. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze. De meter staat 3 weken op één plaats. Als het aan de Roosendaalse Lijst ligt, wordt de spaarpot ingezet in Roosendaal en vervolgens steeds in een ander dorp, zodat iedereen gebruik kan maken van het spaarsysteem.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief