wifi
wifi

Wifi-tellers in Roosendaalse binnenstad uitgeschakeld na flinke boete in Enschede

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het is niet uit te sluiten dat de gemeente Roosendaal, net als de gemeente Enschede, een boete krijgt voor het ‘tellen’ van bezoekers aan de Roosendaalse binnenstad. Al werkten de tellers in Roosendaal wel met een nieuwere methode. Dat laat het college weten op vragen van de VLP.

De gemeente Enschede heeft onlangs een boete gekregen van 600.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor het zogenaamde wifitracking. Enschede gebruikte namelijk wifi-tellers om het aantal bezoekers te meten, maar volgens de AP konden ze daarmee ook mensen volgen en dat mag niet. De VLP wilde daarom weten hoe groot de kans is dat ook de gemeente Roosendaal zo’n boete gaat krijgen en stelde daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 

 De gemeente Roosendaal heeft immers de afgelopen jaren gewerkt aan een ‘smart city’. Eén van de onderdelen van die ‘Smart City Roosendaal’ was het meten van data met behulp van wifi-tellingen. Daar is meteen mee gestopt toen bekend werd dat de gemeente Enschede een boete opgelegd heeft gekregen. “Omdat Smart City Roosendaal BV op een vergelijkbare wijze wifi-tellingen heeft gedaan is het niet 100% uit te sluiten dat een boete opgelegd kan worden”, laat de gemeente weten op vragen van de VLP.

De uitspraak van de AP over Enschede heeft volgens de gemeente echter wel betrekking op een oude telmethode van de wifi-tellers die Bureau RMC namens de gemeente Enschede hanteerde. “ln Roosendaal werken de tellers op een nieuwere methode, waarbij de gepseudonimiseerde gegevens slechts 24 uur bewaard worden en voldoen hierdoor wel aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief