Afbeelding
Foto: Corine Roks

Pierre Verpalen neemt afscheid van parochiebestuur

Door: Corine Roks Algemeen

NISPEN – Het vrijwilligerswerk zit bij Pierre Verpalen uit Nispen in de genen. Als zoon van caféuitbater Tivoli ziet de jonge Pierre het belang van een thuishaven voor het verenigingsleven. Zo stond hij aan de wieg van NSV, de Nispense voetbalvereniging met zijn pa als medeoprichter en bestuurslid. Pierrre maakte zich op zijn beurt sterk voor de oprichting van de Carnavalsstichting en de biljartsport. Ook binnen de toneelvereniging, het Oranje comité, de Harmonie, het kerkkoor en de parochie heeft deze Nispenaar zijn sporen verdiend.

“Op 31 mei aanstaande rond ik mijn werk binnen de parochiekern af, de datum waarop ik precies vijfentwintig jaar de functie van vicevoorzitter bekleed.

Afsluiter

In 1996 werd ik voor deze betrekking gevraagd, vicevoorzitter van de Nispense H. Maria Hemelvaart parochie, destijds een zelfstandige parochie. Later gefuseerd met Roosendaal onder de naar De Ark”, blikt Verpalen terug. “In september word ik 90 en daarom vind ik deze laatste dag in mei een mooie afsluiter voor mijn bestuurlijke betrekkingen binnen de parochie”. Vooral de verkoop van de oude pastorie zit in zijn geheugen gegrift. “Dat was me toch een hoofdstuk. Zeven jaar heeft de verkoop op zich laten wachten, gelukkig hebben we alle partijen tevreden gekregen. De oude pastorie doet nu dienst als Centrum voor Wonen & Zorg van Groenhuysen”. Hij vervolgt: “Vervolgens waren we op zoek naar een nieuwe locatie voor onze bijeenkomsten. Het pand van de Rabobank bood uitkomst”.

Administratie

Orde op zaken stellen ligt Verpalen goed, vooral als het gaat om de administratie. “Ik heb een administratieve opleiding genoten. Na mijn militaire dienst heb ik diverse administratieve functies bekleed, zoals bij de gemeente Roosendaal en bij een wijnfabriek in Bergen op Zoom. Uiteindelijk ben ik met twee kompanen een uitzendbureau gestart; Actua b.v. dat ik later zelfstandig heb voortgezet. Op mijn 58ste heb ik dit bedrijf verkocht om te gaan genieten van mijn vroegpensioen”, lacht hij.

Onderling Kunstgenot Nispen

Zijn levenspartner leerde hij kennen bij Toneelvereniging Onderling Kunstgenot Nispen. Een mooie anekdote: “Ik kende Lisa Suijkerbuijk al wel, zij was een vriendin van mijn zus en speelde net als ik toneel. Tijdens het stuk ‘De Nacht in de Rimboe’ had ik de rol haar te beschermen door mijn armen om haar heen te slaan. Achter de coulissen werd flink geoefend”.

NSV

In 2019 werd Pierre Verpalen benoemd tot erelid van de Toneelvereniging. “Tijdens het honderdjarig bestaan. Overigens ben ik sinds 1996 ook erelid van NSV waarbij ik op mijn veertiende toetrad. Tot mijn 31ste heb ik er gevoetbald”, aldus Verpalen over zijn trouwe lidmaatschap waarin hij vanzelfsprekend bestuurlijke taken voor rekening nam.

Koningin Juliana

Zo was hij ook jarenlang voorzitter van het Oranje Comité Nispen, Harmonie St. Caecilia Nispen, maakte zich verdienstelijk voor het Kerkkoor, diverse biljartverenigingen en het Gilde in Kruisstraat en België. Ook had hij een zetel in de gemeenteraad waarbij hij de eer had om Koningin Juliana te spreken. “Zij vond het bijzonder een dorpeling te spreken”, lacht Verpalen.

Aopelaand

Maar de jonge Pierre maakte vooral furore met zijn entree als Prins Carnaval van Aopelaand. “Prins Pedro 1. Medeoprichter van Karnaval Nispen op 11 november 1963. Ik was de eerste Prins en zwaaide elf jaar lang het scepter. Sinds 1976 ben ik drager van de Gouden Bolhoed van IQ Aarmoei- nieke Roosendaal. Een hoge onderscheiding toegekend aan personen die veel voor het Carnaval hebben betekent”.

Maar de hoogste onderscheiding ontving de heer Verpalen in 2007. Een Koninklijk lintje voor al zijn verdiensten in de samenleving, iets dat geen verdere uitleg nodig heeft.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief