Het pand op de hoek van de Burg. Prinsensingel en Raadhuisstraat vormde de inspiratie voor de Erfgoedprijs
Het pand op de hoek van de Burg. Prinsensingel en Raadhuisstraat vormde de inspiratie voor de Erfgoedprijs Foto: Remko Vermunt

Roosendaal krijgt eigen Erfgoedprijs: ‘We willen mensen stimuleren panden in oude glorie te herstellen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het oude ‘Centrum voor de Kunsten’ aan de Nieuwstraat, het oude LTS-gebouw aan de Laan van België of het Essentgebouw op de Kade. Het zijn allemaal voorbeelden van panden die in de afgelopen jaren een nieuwe functie hebben gekregen, maar waarbij wel de kenmerken van vroeger in oude glorie zijn hersteld. Daarmee komen ze allemaal in aanmerking voor de Erfgoedprijs.

De gemeente Roosendaal krijgt vanaf dit jaar een eigen Erfgoedprijs. De prijs is een idee van stichting Open Monumentendag en wordt iedere twee jaar uitgereikt op of rond Open Monumentendag. De winnaar krijgt in ieder geval een bedrag van 2500 euro. “En we denken nog na of er iets van een plaquette of prijs uitgereikt kan worden”, vertelt Theo de Munnik, namens de stichting Open Monumentendag in Roosendaal.

De open monumentendagen in de gemeente Roosendaal worden steeds drukker bezocht, weet wethouder Toine Theunis. “De stichting zorgt ieder jaar weer voor een leuk programma en daardoor weten steeds meer Roosendalers dat je ook hier hele mooie monumenten hebt. Zowel rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten.” Maar, volgens zowel Toine Theunis als Theo de Munnik zijn er ook veel panden die géén monument zijn, maar die wel een cultuurhistorische waarde hebben. 

“Het idee voor deze prijs ontstond eigenlijk bij het zien van de verbouwing aan het pand Raadhuisstraat/Burgemeester Prinsensingel”, vertelt De Munnik. “Dat is een prachtig pand wat helemaal is opgeknapt en dat is echt vakwerk.” Maar, ook de eerder genoemde panden zijn allemaal voorbeelden van panden en huizen die geen monumentale status hebben, maar die wel kenmerkend zijn voor de stad. “We willen daarom juist die mensen in het zonnetje zetten die deze panden in oude luister herstellen, terwijl ze dat niet per se hoeven te doen.”

“Met deze prijs willen we mensen stimuleren en activeren om panden te behouden en eventueel op te knappen. Je hoort zo vaak van burgers dat het zonde is dat een bepaald pand gesloopt is. Dat willen we voorkomen en dat sluit aan bij een motie die de gemeenteraad onlangs heeft aangenomen rondom beschermde dorps- en stadsgezichten.”

Roosendalers kunnen vanaf nu dan ook huizen of panden aanmelden voor de Erfgoedprijs. Dat mag je eigen huis zijn, maar ook een ander pand dat in aanmerking komt. “Voorwaarden zijn wel dat het pand minstens zo’n 50 jaar oud moet zijn en het moet in de laatste twee jaar opgeknapt zijn.” Aanmelden kan tot en met zondag 8 augustus via omdroosendaal@outlook.com onder vermelding van Nominatie Erfgoedprijs. 

De stichting Open Monumentendag verzamelt alle inzendingen en stelt een shortlist op van ongeveer 5 of 6 panden. Eind augustus worden deze panden bekendgemaakt en kunnen burgers stemmen op hun favoriete pand. De genomineerden worden daarnaast allemaal op de foto gezet voor een tentoonstelling in de St Jan. Tot en met 14 september kan er gestemd worden, waarna op 15 september de winnaar bekend wordt gemaakt. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief