<p>Nispens Energie Collectief.</p>

Nispens Energie Collectief.

(Foto: )

Geslaagde proefsessie dorpsdialoog Nispen

NISPEN - Het Nispens Energie Collectief (NEC) heeft samen met een groep van 12 vrijwilligers uitgetest of de methode die hen voor ogen staat ook daadwerkelijk werkt. Het belangrijkste daarbij is dat in de eerste fase de ideeën en gedachten zoals die in de hoofden van de dorpsbewoners zitten met elkaar gedeeld kunnen worden.


De werkgroep Communicatie van het Nispens Energie Collectief heeft een model uitgewerkt waarmee elke deelnemer volledig tot zijn recht komt. Iedereen krijgt de gelegenheid om in alle rust zijn/haar standpunten en denkbeelden over het voetlicht te brengen.

Vrije ruimte
Het onderwerp duurzaamheid en energietransitie staat vast. Verder is iedereen volledig vrij om zijn/haar zegje te doen. Dat geeft maximaal ruimte aan verschillende ideeën. De dialoog met de dorpsbewoners kent 4 fasen:
Samen denken over duurzaamheid;
Wat vinden de bewoners belangrijk?;
Onderzoek en verdieping;
Mogelijke scenario’s.
De eerste fase is volgens het Nispens Energie Collectief de belangrijkste omdat daarin uitsluitend de bewoners aan het woord zijn. Die fase van samen denken over duurzaamheid is op 6 september getest.

Vertrouwde sfeer 
In de groep vrijwilligers ontstond door het gebruik van tevoren afgesproken spelregels als vanzelf een vertrouwde sfeer waarin het vanzelfsprekend was dat ieder openlijk kon spreken en hardop denken. Het motto waaronder dit gebeurt is “Eerst denken dan doen”. Een presentatie over de methode met de daarin opgenomen spelregels is voor geïnteresseerden te vinden op de website van het NEC: www.nispenec.nl.

Coaching
Onder begeleiding van de drie kartrekkers van het NEC vinden de dialogen in oktober plaats. Zij hebben bij de proefsessie een coach ingeschakeld om het te begeleiden bij het op een juiste wijze toepassen van de dialoog. Het resultaat moet immers zijn dat de bewoners in hun kracht komen. Zij zijn de basis van alles wat er al of niet gaat volgen. We kunnen nu zeggen dat de coach en de deelnemers op een aantal puntjes verbeteringen aangegeven hebben waar we allemaal van leren. Tegelijkertijd blijkt dat alle deelnemers zeer positief waren over de wijze waarop ze in de gelegenheid gesteld werden mee te doen aan het samen denken over duurzaamheid. Ook de coach was zeer tevreden. We kunnen nu uit ervaring tegen de Nispenaren zeggen: “Kom en doe mee aan de dorpsdialoog. Er gebeurt echt iets moois wat ook waardevol is voor de Nispense gemeenschap.”
Inschrijven kan via www.nispenec.nl

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/roosendaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Vacature Werfmedewerker

Rijsbergen

Assistent teamleider

Roosendaal

Instructeur Timmeren

Bergen op Zoom en Goes

(Leerling) monteur

Rijsbergen

Nachtchauffeur CE

Roosendaal