Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Komend weekend genieten van trekpaarden!

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

ROOSENDAAL - Om het bedreigde paardenras Het Nederlandse Trekpaard verder onder de aandacht te brengen organiseert Stichting Trekpaardenwedstrijd West-Brabant voor de tweede maal de Trekpaardenwedstrijd West-Brabant. Op zondag 26 september worden de paarden ingespannen voor een dag vol met wedstrijden, shows en entertainment.

Het Nederlandse Trekpaard staat bekend om zijn rustige temperament, geduld, goed karakter en betrouwbaarheid. Bovenal hebben ze uiteraard een enorme trekkracht. “Deze trekpaarden waren indertijd de trekkers van de economie,” legt Johan Wilmink (58) uit. Hij is algemeen voorzitter van de uit 1914 stammende Koninklijke Vereniging ‘Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger’ (K.V.T.H.). “Het trekpaard was uitstekend geschikt om niet alleen werktuigen maar ook wapens te helpen vervoeren. Tijdens ’14 -’18 zijn er veel paarden gestorven en ook de tweede wereldoorlog hebben helaas velen niet overleefd. Daar kwam bij dat door de opkomst van de tractor het ras bijna uitgestorven was. Ons voornaamste doel is nu dan ook het promoten van dit paardenras.”

Gebruikspaard

Door de opkomende welvaart en meer vrijetijdsbesteding kwam het trekpaard echter opnieuw in beeld. “Men ging deze paarden nu inzetten voor keuringen en wedstrijden, maar ook gebruiken voor onder meer huifkartochten. Ook fokkerijen speelden daar op in,” vertelt Johan verder. De 70-jarige Toon Brooijmans uit Oud Gastel heeft zo’n fokkerij. “Van jongs af aan ben ik er al bij betrokken,” zegt hij. “Mijn vader is jarenlang voorzitter van de afdeling Zeeland geweest en ik tien jaar van de afdeling Brabant. Het trekpaard van nu moet echt een gebruikspaard zijn, vlot kunnen bewegen en sneller kunnen draaien. Dat moeten wij als fokkerij in de benen houden.” Volgens hem is er wel tweespalt in het wereldje gekomen doordat het vanaf 2001 verboden is om de staarten te couperen. “Dat couperen paste niet meer in de tijdspanne. Inmiddels zijn er alleen nog maar enkele diehards overgebleven en zijn we met z’n allen weer één club geworden.”

Tamdemspan

Het zeven-koppige stichtingsbestuur van de Trekpaardenwedstrijd is verheugd dat de wedstrijd dit jaar wel door kan gaan. De eerste editie was in oktober 2019 en kende direct al een goede belangstelling. “Het meedoen aan deze wedstrijd is niet alleen leuk, maar het verhoogd de etalagewaarde. Het paard wordt als het ware tentoongesteld. De wedstrijd kan een reden zijn om wellicht zelf zo’n paard aan te schaffen.” De wedstrijd kent diverse onderdelen zoals dressuur, vaardigheid en proeven. Na een pauzeshow, waarbij deelnemers op de trekpaarden rijden (Tally Ho), gaat het verder met een hindernis-parcours, waarbij de waterhindernis het hoogtepunt vormt. “Het is altijd heel spectaculair om deze imposante paarden daar doorheen te zien gaan.” De wedstrijd staat open voor niet-leden. Iedereen met een trekpaard kan inschrijven. “Er is deelname van niet alleen enkel-, twee en vierspannen maar ook van een tandemspan waarbij de paarden achter elkaar staan en daardoor nog lastiger te sturen,” merkt Johan op. 

Met Pollux heeft de stichting een hoofdsponsor gevonden die mede mogelijk maakt dat het paardenevenement gehouden kan worden. “Daar zijn wij als stichting heel dankbaar voor. We houden het nu bewust wat kleiner van opzet en kijken de komende jaren waar we naartoe kunnen groeien.” De toegang is gratis en aan de kinderen is zeker ook gedacht. Zondag 26 september, aanvang 10:00 uur. Menpark Den Hil, Hilstraat 15 Roosendaal. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief