Afbeelding
Foto: Marloes Bosch Fotografie

Literair schrijver Oek de Jong bezoekt Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Oek de Jong wordt beschouwd als een van de belangrijkste romanschrijvers van nu. Best bijzonder dus dat hij op dinsdag 26 oktober een bezoek brengt aan Roosendaal voor een lezing van De Witte Roos. De schrijver van o.a. ‘Zwarte schuur’ wordt op deze avond geïnterviewd door Kees Vermeeren.

Literaire stichting De Witte Roos organiseert gedurende het jaar verschillende lezingen en schrijversbezoeken. Vanwege corona heeft dat een tijdje stilgelegen, maar op 8 september kwam Vrouwkje Tuinman naar Roosendaal voor een lezing in het kader van de promotie van het Brabants Boek Present. Oek de Jong is de tweede schrijver die dit jaar zijn entree maakt in Roosendaal. Tijdens deze bijzondere avond bij Bibliotheek West-Brabant op de Markt gaat hij in gesprek met Kees Vermeeren. Als schrijver beleefde Oek zijn grote doorbraak met de roman Opwaaiende zomerjurken. Het boek veroorzaakte een schokgolf in de Nederlandse literatuur: De Jongs stijl was vernieuwend, met name de manier waarop de innerlijke wereld van hoofdpersoon Edo Mesch in beeld werd gebracht. Ook opvolger Cirkel in het gras werd positief ontvangen. Daarna publiceerde hij de romans Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur, de novellenbundel De inktvis, het dagboek De wonderen van de heilbot en tientallen essays in toonaangevende bladen. Van zijn boeken werden meer dan 600.000 exemplaren verkocht. Zijn romans verschenen ook in o.a. Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen. Ze werden genomineerd voor de Gouden Uil (2x), de Libris Literatuurprijs (3x) en de Boekenbon Literatuurprijs.

Kortom: Oek de Jong heeft meer dan genoeg te vertellen over zijn boeken én over zichzelf. Wil je daarbij zijn? Kaarten zijn voor 10 euro te reserveren bij Bibliotheek West-Brabant, tel. 0165-552080 of www.bibliotheekwb.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief