Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Roosendaal grootste stijger op ranglijst ‘Toiletvriendelijke gemeente’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal is de grootste stijger in het jaarlijkse onderzoek naar toiletvriendelijkheid. Dat heeft de Maag Lever Darm Stichting, organisator van de lijst, vandaag op Wereldtoiletdag bekendgemaakt. De stichting stelt jaarlijks een ranglijst op samen met de HogeNood-app, de grootste database van openbare toiletten in Nederland met nu ruim 7500 toiletten.

De gemeente Roosendaal steeg van plek 282 naar plek 17 in de lijst en is daarmee de snelste stijger. De gemeente Roosendaal bungelde jarenlang onderaan de lijst en dat leidde tot grote onvrede bij de verschillende politieke partijen. Zij riepen de gemeente op om werk te maken van extra openbare toiletten. In oktober 2020 heeft wethouder Klaar Koenraad daarom een plan gepresenteerd om hier een einde aan te maken. Zo werd in juni 2021 een nieuw toilet geopend op de Markt in Roosendaal. 

“Behalve deze voorziening, die beschikbaar is tijdens de openingstijden van de fietsenstalling, is begonnen met een pilot bij de horeca”, vertelde wethouder Koenraad destijds. “De pilot houdt in dat de horecaondernemers en winkeliers worden gevraagd of zij tegen een vergoeding voor de schoonmaakkosten, hun toiletten beschikbaar willen stellen.” Het plan van aanpak was in eerste instantie gericht op de binnenstad. Inmiddels zijn ook de buurt- en dorpshuizen aangehaakt en binnenkort start de gemeente met het benaderen van de ondernemers in de dorpen met de vraag om mee te doen.

Naast het realiseren van een toiletvoorziening en de gesprekken met horeca- en  retailondernemers wilde de gemeente ook de vindbaarheid van de bestaande toiletten vergroten. De beschikbare openbare toiletvoorzieningen in Roosendaal zijn inmiddels via de zogenaamde HogeNood-app te vinden en dat alles heeft dus zijn vruchten afgeworpen. “Met een gezamenlijke inspanning gaat Roosendaal plek één halen. Dat is het voornemen. Want een gastvrije gemeente is ook een gemeente zonder ‘hogenood’”, reageert de gemeente.

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de anderhalf miljoen blaaspatiënten maar uiteindelijk voor ons allemaal”, aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. “Uit onderzoek eerder dit jaar in opdracht van de Toiletalliantie bleek namelijk dat een gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie.” De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet te vinden moet zijn. “Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief