Afbeelding
Foto: Marieke de Bra

Marieke de Bra maakt nieuwe film: De Laatste Dans

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Marieke de Bra, dochter van Han en Ank de Bra, is bezig met een nieuw project. De in Roosendaal geboren en getogen fotograaf en filmmaker werkt aan haar tweede film: ‘De laatste dans’. In deze documentaire gaat ze in gesprek met drie stellen die elkaar hebben leren kennen in de dansschool van haar ouders. 

Twee jaar geleden sloot dansschool De Bra in de Stationsstraat in Roosendaal voorgoed de deuren. Marieke vereeuwigde op het nippertje vijftig liefdeskoppels in het kleurrijke interieur van Dancemasters De Bra. En net zoals de stellen die De Bra er fotografeerde vlak voordat het gebouw tegen de vlakte ging, leerden ook haar vader en moeder elkaar kennen in het ‘centrum van beschaafd dus verantwoord amusement’ dat 85 jaar geleden werd geopend door Marieke’s opa, Ad de Bra. De documentaire De laatste dans is de verfilming van hun ontmoetingsverhalen uit een verdwijnende tijdgeest.

De eerste confrontatie

Han de Bra: “Mijn vader Ad zei altijd: je ontmoet een dame makkelijker in de dansschool dan in de Paterskerk. En de aanhouder wint, dat zei hij ook. De dansles was vroeger de eerste confrontatie van een jongen met een meisje, en omgekeerd. Dansscholen waren er niet alleen om het stijldansen aan te leren, maar ook om de jeugd wat etiquette bij te brengen: hoe maak je het een ander leuk?” Deze tijdgeest wil de filmmaakster vangen in haar korte documentaire. Want, “zo lang geleden is dat nog niet, maar het voelt als iets dat de jongere generaties helemaal niet meer kennen”, aldus De Bra.

Filmset

Samen met drie oudere stellen blikt Marieke de Bra in een replica van de dansschool (een filmset) terug op hun ontmoetingen. Hoe was het om in zo’n rigide tijdperk verliefd te zijn, hoe ging de ontmoeting en wat moest je ervoor over hebben om af en toe samen en intiem te kunnen zijn? Wat kunnen jongere generaties leren van deze tijd, of juist niet?  

Ode aan stijldansen

Marieke ziet de film niet alleen als een tijdsdocument over een verdwijnend fenomeen, maar ook als een ode aan stijldansen als platform voor de liefde. De film wordt in november en december gefilmd in Roosendaal. De filmset wordt gebouwd in museum Het Tongerlohuys in Roosendaal en zal nog drie maanden lang onderdeel uitmaken van een overzichtstentoonstelling in Het Tongerlohuys van De Bra’s eerdere werk.  

Crowdfunding

Om de documentaire te kunnen realiseren, is Marieke de Bra een crowdfunding campagne gestart via CineCrowd. Binnen 30 dagen wil ze met behulp van het publiek €12.500 ophalen. De crowdfunding campagne loopt tot en met 10 december 2021. Donateurs ontvangen o.a. tickets voor de première, een privéles van haar ouders of een ‘liefdesportret’ geschoten op de filmset. Meer informatie op: www.cinecrowd.com/delaatstedans....

Eerder werk
Marieke de Bra kreeg landelijke bekendheid met haar fotoserie zelfportretten met Tinderdates (Mannen met potentie), vorig jaar kwam De Bra in het nieuws met haar documentaire Mama, waarin De Bra liefde en de verbinding met haar ouders en zichzelf onderzoekt. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief