Afbeelding
Foto: Archief de Bode

Jongerenraad wil woningen in oude Bravis

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - De Jongerenraad Roosendaal vindt dat er na 2,5 jaar serieus gekeken moet worden naar hun advies over woonruimte voor jongeren. Daarom hebben ze hun oude advies in een nieuw jasje gestoken. Bij de vernieuwde punten staan circulariteit, duurzaamheid en gastvrijheid centraal. “De ervaring met circulariteit die Roosendaal heeft verkregen bij bouw van het HUIS van Roosendaal kan mooi worden meegenomen. Neem daarbij als voorbeeld het hergebruiken van materialen, of het verzorgen van een nieuwe bestemming van deze materialen.” 

Hun advies luidt in grote lijnen: Het Bravis is een enorm gebouw, dat mooie kansen biedt om dit correct uit te voeren, rekening houdende met duurzame ontwikkelingen. Hierbij refereren we aan een Energie Neutraal Gebouw (ENG). Dit betekent het minimaal hebben van energielabel A, groene energie, daglicht en SMART installaties die meer energie opleveren dan verbruiken. Gastvrijheid betekent de steriele ziekenhuis uitstraling ombuigen en vervangen naar een huiselijke, gemoedelijke sfeer. Neem Strijpe-S in Eindhoven, dat is tegenwoordig een hele trendy wijk. 

Wij blijven bij ons standpunt over het ombouwen van een groot gedeelte van het ziekenhuis tot studentenkamers. De reden hiervoor is dat Roosendaal meer een studenten stad wil/aan het worden is met de komst van het (HBO) Associate Degrees dik twee jaar geleden, en de oplopende vraag naar studentenkamers in de regio (overstroom vanuit Breda en Zeeland). Ook bij de politiek is dit punt al aangewakkerd met het stellen van vragen aan het college, wat de urgentie aanduidt. 

De laatste tijd hebben wij in de Jongerenraad veel artikelen en berichten ontvangen en gelezen over het hybride wonen. Hierin staan mogelijkheden voor de combinatie van studentenwoningen en studio’s / appartementen voor starters en ouderen, die we kunnen onderverdelen in twee opties: - “Studentenwoning voor ouderen” – Steeds meer ouderen wonen alleen, en hebben de wens langer in hun gekocht te huis te blijven wonen. Echter hebben zij op latere leeftijd zorg nodig, die vaak aan huis moet komen als zij niet voor een verzorgingstehuis kiezen. Met studentenwoningen voor ouderen, refereren we aan het samenwonen van ouderen in een huis. Zo kunnen de redelijk zelfstandige ouderen elkaar helpen waar nodig, en lost het in een zekere vorm eenzaamheid onder ouderen op. In plaats van vier ouderen die vier huizen bezet houden, is er door vier ouderen die samenwonen een huis bezet, en komen er drie vrij die zorgen voor doorstroom voor jongeren. In het geval van bewoning van het Bravis Ziekenhuis, komen er zelfs vier huizen vrij. Dit betekent aantrekkingskracht voor jonge mensen. Bij deze optie moet er wel worden gekeken naar de AOW-regeling, waarop ouderen vaak worden gekort als zij samen gaan wonen. - “Studentenwoning voor ouderen én jongeren” – een hybride vorm waarin jong en oud elkaar helpen. Steeds vaker zie je onconventionele woonvormen op diverse plekken in Nederland. In verzorgingstehuizen in Nederland wordt er op enkele plekken een kamers vrijgemaakt voor jongeren, die in ruil voor een goede kamerprijs, eens per week de ouderen in het complex helpt. Maatschappelijk verantwoordelijk, en leuk voor beiden partijen. 

Net als in het HUIS van Roosendaal kan het oude Bravis Ziekenhuis gebruikt worden als een maatschappelijk centrum. Zoals genoemd bij de oude punten kan er een kleine gezamenlijke ruimte worden gecreëerd met een horecagelegenheid, samen met een ruimte voor ontmoetingen, een vergaderruimte, werk- en studeerplekken en een centrum voor het begeleid wonen traject. De reden dat wij dit voorstellen is om een klein ‘wijkhuis’ te creëren voor de mensen in de omgeving die moeilijk naar de stad kunnen komen. Schoolvoorzieningen Wij vinden dit punt toch belangrijk om genoemd te hebben, nu er een HBO is gevestigd in Roosendaal. Het zou nog steeds een mogelijkheid kunnen zijn om hier een WO te plaatsen en daarbij de vorm van een wonen/studeren campus te ontwikkelen. Echter blijft het van belang dat er in de eerste instantie woningen worden gecreëerd voor studenten van het huidige MBO en HBO, om de druk op de woningmarkt te verlichten. We hopen dat bovenstaande punten kunnen worden meegenomen in de besluitvorming over de toekomst van deze locatie, want 2030 is dichterbij dan we denken. Daarnaast hopen we dat de trends op het gebied van hybride woonvormen een oplossing kunnen bieden voor de huidige woonproblematiek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief