Mannenkoor Concordia eind jaren '90.
Mannenkoor Concordia eind jaren '90. Foto:

Laatste akkoorden van Mannenkoor Concordia

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Op zondag 29 mei zullen de laatste klanken te horen zijn van Mannenkoor Concordia, daarna valt het doek definitief voor deze vereniging met een lange geschiedenis. Een geschiedenis die begon op 25 september 1920 en nu, bijna 102 jaar later, eindigt. Een vereniging die zolang bestaat kent natuurlijke vele hoogtepunten en hier en daar een mindere periode.


De successen in de vooroorlogse periode worden voornamelijk gehaald uit de deelname aan concoursen. In die periode zijn er ook enkele radio opnames geweest. Begin jaren 50 was het koor weer volop actief en werden de eerste contacten gelegd met Duitse zangverenigingen en tal van reizen gemaakt naar verschillende Duitse plaatsen. Begin jaren 70 breekt er een zeer succesvolle tijd aan, ook wel bekent als de “opera periode”. Onder de bezielende leiding van Jan Krijnen werden concerten uitgevoerd met veel opera nummers. Een hoogtepunt was het concert bij het 70 jarig bestaan, samen met Iwan Rebroff. Een andere gedenkwaardige periode in de geschiedenis van Concordia is de tijd dat het koor onder leiding stond van Martyn Smits. Een tijd van veel concerten met naast Concordia diverse andere zang- en muziekensembles. Het hoogtepunt van deze periode was de opvoering van de opera Fingal. Na het vertrek van Smits volgde even een korte moeilijke tijd. Met de komst van Anna Sasiadek werd, na een gewenningsperiode, weer de weg omhoog gevonden. Het was echter ook de periode waarin het ledenaantal kleiner werd, met nauwelijks aanwas. Geprobeerd is toen om via een andere repertoire het koor aantrekkelijker te maken, helaas is dat niet helemaal gelukt. Het 95 jarig bestaan in 2015 werd gevierd met een groots concert samen met het Toon Kunst Koor uit Breda, solisten en het Roosendaals symfonie orkest. Uitgevoerd werd het Requiem van Fauré. Vervolgens kwam de focus te liggen op het 100 jarig jubileum in 2020. Eind 2019 was het programma rond, alle deelnemers naast Concordia stonden gereed en toen kwam corona. De uitvoering werd tot 2 maal toe uitgesteld. Ondertussen was de situatie eind 2021 binnen Concordia verre van rooskleurig, het ledenaantal was geslonken tot 22 en er zou gestart moeten worden met een nieuwe dirigent. Ook de hoge gemiddelde leeftijd van de koorleden was een punt van zorg. Na intensief overleg met alle betrokkenen is uiteindelijk besloten de vereniging op te heffen.


Repetities en concerten
Bij repetities, concerten en andere optredens was altijd sprake van contrasten. Enerzijds de intensiteit waarmee werd gerepeteerd en een uitvoering tot een succes werd gemaakt. Anderzijds was daar altijd wat men zou kunnen noemen “de 3e helft”. Daar werden ook de vriendschappen zichtbaar die er binnen het koor bestonden. Voor de meeste leden was lid zijn van Concordia niet zomaar iets voor een paar jaar. Jubilea van 25 en 40 jaar waren meer regelmaat dan uitzondering. Het lid met de langste staat van dienst, 65 jaar en nog steeds actief, is Ben Peeters.


Afsluitend eindconcert
Op 29 mei komt er een eind aan het bestaan van Mannenkoor Concordia. Op die dag geeft Concordia, onder leiding van Martyn Smits, nog éénmaal een klein concert met na afloop de mogelijkheid om nog één keer het glas te heffen op deze prachtige vereniging. Het concert vindt plaats in het Cultuurhuis Bovendonk, Bovendonk 111 Roosendaal om 15.00 uur en de toegang is gratis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief