Afbeelding

Chefkok met ster, maar zonder sterallures

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

Dennentoppen, schermen van de vlierbloesem en kalmoes. Het zijn niet de meest gangbare producten in een restaurantkeuken. Chef-kok en eigenaar Pieter Bosters van Mijn Keuken in Wouw deinst er echter niet voor terug om met zijn team de bossen in te trekken en bijzondere ingrediënten te verzamelen. Dat heeft in de loop van de zestien jaar dat hij zijn restaurant in Wouw heeft, een aantal bijzondere gerechten opgeleverd en een Michelinster. 

De in Bergen op Zoom geboren en getogen Bosters heeft eerbied voor traditionele smaken, maar zoekt in zijn gerechten naar originaliteit. “Ik heb een enorme passie voor koken, een soort roeping. Bij koken komen vrijheid en discipline bij elkaar. Ik kan mijn creativiteit kwijt in het ontwikkelen van nieuwe gerechten, maar in de keuken is sprake van een duidelijk hiërarchie, wat nodig is om de continuïteit van onze kwaliteit te bewaren.” Hij kookt sinds 2005 in een historisch pand uit 1923, het voormalig gemeentehuis, aan de voet van de Lambertuskerk.
In 2010 werd Mijn Keuken een Michelinster toegekend, en elk jaar daarna werd de ster behouden. “Nee, ik ben daar niet zo mee bezig. Dat levert alleen maar stress op. Wij richten ons op wat we kunnen doen om ons niveau nog te verbeteren”, aldus Bosters die het hebben van de ster wel belangrijk vindt. “Het levert ons gasten op die soms van heel ver komen om bij ons te eten. We doen onze uiterste best om hen een bijzondere avond te laten beleven. Michelinsterren hebben status, maar leggen ook druk op een bedrijf. Het is moeilijker om een ster jaar-in-jaar-uit te behouden, dan om er voor de eerste keer een te bemachtigen. Je moet continu het hoge niveau vasthouden.”

De Michelingids wordt uitgegeven door de gelijknamige bandenfabrikant. Inderdaad, die van het bekende witte mannetje. De fabrikant begon in 1900 met het uitgeven van gratis gidsen voor chauffeurs, met restaurants en hotels in Frankrijk. Later wijzigde het doel van de gids. De opsomming van goede eetgelegenheden voor beroepschauffeurs werd vervangen door de beoordeling van toprestaurants. Sinds 2007 brengt Michelin een aparte editie uit voor Nederlandse sterrenrestaurants. Anonieme inspecteurs beoordelen restaurants. Volgens Bosters zijn de inspecteurs niet altijd even anoniem.. “Soms maken ze zichzelf bekend, omdat ze de keuken willen bekijken. Soms hebben we het zelf in de gaten als er bijvoorbeeld een reservering wordt gemaakt voor één persoon uit Brussel. Maar we behandelen hen niet anders dan onze andere gasten. Voor iedereen doen we onze uiterste best.”

Ondanks zijn ster voelt Bosters zich niet te goed om op evenementen te staan en de bezoekers zijn bijzondere creaties te laten ervaren. “Dan komen we inderdaad uit onze comfortzone. Wij serveren gerechten die op onze kaart staan, maar passen die aan de gelegenheid aan. Het blijft echter mooi verzorgd en van hoge kwaliteit. Wat je serveert moet top zijn, altijd en overal.” In het weekend van 16/17 juni is Mijn Keuken vertegenwoordigd op Proefmei in Bergen op Zoom en op 3 juli, 17 juli en 4 september op de Wouwse Zomer Zondag.

Bosters zou best een tweede ster willen hebben, een groene, waarbij duurzaamheid nadrukkelijk in de beoordeling wordt meegenomen. “We weten dat het slecht gaat met de aarde. Zelf zijn we veel bezig met de natuur en gebruiken zoveel mogelijk lokale, ambachtelijke producten. Ook hebben we een menu dat volledig uit groente bestaat. We kunnen een klein stukje bijdragen, maar onze bedrijfstak is in beweging.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief