‘Lucundi acti labores’, bank van Iris Le Rutte.
‘Lucundi acti labores’, bank van Iris Le Rutte. Foto: Iris Le Rutte

Onthulling Stadstuin Van Hasselt en ‘De Verhalenbank’

Algemeen

ROOSENDAAL - De Stadstuin wordt de nieuwe ontmoetingsplek voor Roosendaal. Op zondagmiddag 24 juli vond de onthulling plaats door burgemeester Han van Midden.

‘De Verhalenbank’ als verbindingsfactor

Het project ‘De Verhalenbank’ brengt Roosendaal samen. Het ondersteunt de ontwikkeling van Stadstuin Van Hasselt tot een beeldentuin en is een prachtige aanvulling bij o.a. ‘De Groenfabriek’, ‘De Zwaan’ van Stolzenbach (net gerestaureerd), ‘Johannes de Doper’ van Mari Andriessen en ‘Uitvliegende Vogels’ van Kees Keijzer. ‘De Verhalenbank’ verbeeldt ook de verbindingen binnen het Cultuurcluster Roosendaal en heeft een link met het project ‘Tongerlohuys Goed Verhaal’, waarbij een digitale verhalenbank is ontwikkeld.

‘De Verhalenbank’ is onweerstaanbaar, vooral ook voor de jeugd, en daarmee de ideale plek om verhalen te vertellen en de geschiedenis door te geven aan de jeugd. De bank is ontworpen door kunstenaar Iris Le Rütte en een prachtig voorbeeld van toegepaste kunst: je kunt er niet alleen naar kijken en je verwonderen over hoe de bank zweeft, maar je kunt er ook op gaan zitten.

Dé culturele ontmoetingsplek

Roosendaal krijgt een unieke extra plek om de geschiedenis van Roosendaal mondeling aan elkaar door te geven. De tuin van het Tongerlohuys wordt samengevoegd met de openbare ruimte achter de aanpalende huizen in de Molenstraat en omgevormd tot een beeldentuin: ‘Stadstuin Van Hasselt’. Met zijn unieke ligging tussen schouwburg, museum en bioscoop heeft het ‘Stadstuin Van Hasselt’ het in zich uit te groeien tot dé culturele ontmoetingsplek in de open lucht in Roosendaal. Een intieme, vrij toegankelijke stadstuin met een geheel eigen dynamiek door de exposities, filmavonden, toneelvoorstellingen en jazzoptredens die er kunnen worden gehouden. Een belangrijke manier om het verleden te bewaren en een beeld te behouden van hoe het vroeger was.

Een geschenk voor Roosendaal

De Verhalenbank wordt aan de inwoners van Roosendaal geschonken door o.a. De Mastboom-Brosens Stichting, Stichting Joost van Roosmalen Fonds, Stichting Int Heyderadey, Vrienden van Museum Tongerlohuys, Rotary Club Roosendaal-Donkenland, Gemeente Roosendaal, RT64 Ronde Tafel en Rotary Club Roosendaal.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief