Veertig jaar lang konden kinderen zich uitleven op de atletiekbaan
Veertig jaar lang konden kinderen zich uitleven op de atletiekbaan (Foto: )

Schoolatletiek West-Brabant trekt de stekker eruit

ROOSENDAAL - Na veertig jaar trekt het bestuur van Schoolatletiek West-Brabant de stekker uit de organisatie. "Het voelt al jaren alsof we aan een dood paard aan het trekken zijn. Volgend jaar vieren we de veertigste editie en daarna is het klaar", stelt de Roosendaalse voorzitter van de stichting, Toon van Osta.


Begin 1981 werd in West-Brabant voor de eerste keer een atletiektoernooi voor scholen georganiseerd en het was meteen een doorslaand succes. In totaal werden er ruim tweehonderd scholen aangeschreven en in dat eerste jaar leverde dat een deelname op van 137 teams. Ze kwamen van 46 basisscholen en 20 scholen van het voortgezet onderwijs uit heel West- Brabant. "Maar we merken dat het animo voor schoolatletiek steeds meer afneemt", vertelt Van Osta. "We begonnen met meer dan honderd teams. De afgelopen jaren is dat afgezwakt naar honderd, negentig, tachtig en dit jaar zitten we op 'slechts' zeventig teams die meedoen. We moeten steeds meer concurreren met andere sporten en we merken dat ouders en leraren ook niet staan te springen om weer een vrije middag op te offeren."

Faciliteren

Het is slechts één van de drie redenen waarom de stichting heeft besloten om na veertig jaar toch de stekker uit de organisatie te trekken. "Dat wil overigens niet zeggen dat er geen atletiekwedstrijden meer georganiseerd gaan worden, maar dat is helemaal afhankelijk van de atletiekverenigingen in de regio die nu ook al meedoen. Wij waren er tot nu toe om de boel in goede banen te leiden en te faciliteren en daarmee stoppen we nu, ook al vinden we het heel vervelend."

Atletiekverenigingen

Een andere reden voor de stichting om ermee te stoppen is de afname in het aantal atletiekverenigingen dat meedoet aan het schooltoernooi. "Acht jaar geleden is Achilles uit Etten-Leur gestopt. Dit jaar gaat ook Spado uit Bergen op Zoom stoppen en vorig jaar was er ook al een dunne bezetting bij de Groen Ster in Zevenbergen." Bij Diomedon uit Steenbergen is op dit moment sprake van een probleem aan de baan, waardoor niet optimaal getraind kan worden. "Dus ook bij de verenigingen loopt het allemaal niet makkelijk." Bij de atletiekverenigingen in Zundert, Oudenbosch en Roosendaal loopt het op zich nog wel prima. "Maar ook daar hebben ze dit jaar last van last-minute afmeldingen."

Financiën

Teruglopende inkomsten zijn voor de stichting de laatste reden om ermee te stoppen. "De eerste jaren kregen we subsidie van de Rabobank, daar hebben we niets over te klagen. Maar de laatste jaren lopen de inkomsten terug. Vanuit de AtletiekUnie krijgen we niets meer en ook vanuit de gemeenten wordt het minder, terwijl ze wel jongeren willen stimuleren om meer te sporten. Vanuit Zundert komt er geen subsidie meer en ook vanuit Roosendaal niet meer. Nu Spado stopt, zal er ook vanuit Bergen op Zoom geen subsidie meer komen." Om alles te kunnen organiseren heeft de stichting per jaar zo'n twee- tot drieduizend euro nodig. "Maar we hebben nu per jaar zo'n zevenhonderd euro aan inkomsten. Dat betekent dat we over twee jaar failliet zijn." Om aanspraak te maken op subsidies, krijgt de stichting te horen dat ze vernieuwender moeten zijn. "Maar hardlopen blijft hardlopen en bal gooien blijft bal gooien. We proberen er wel leuke dingen rondom te organiseren, maar het voelt alsof we aan een dood paard trekken."

Laatste editie

Daarom is nu al besloten dat volgend jaar, de veertigste editie, de laatste schoolatletiekwedstrijden gehouden gaan worden onder de vlag van Schoolatletiek West-Brabant. "Alle scholen die in het verleden hebben meegedaan worden hiervoor uitgenodigd. We organiseren dan geen voorrondes, maar wel één grote finale waar iedereen aan mee kan doen. Naast de vijf atletiekdisciplines, willen we dan ook andere leuke dingen organiseren zoals beachvolleybal en touwtrekken, maar daar moeten we nog invulling aan geven." Maar eerst maakt de stichting zich nog op voor de finale van de 39e editie. Die wordt dit jaar gehouden op 1 juni bij atletiekvereniging Groene Ster in Zevenbergen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief