Foto:

Bedrijven fietsen tijdens Volksronde voor het goede doel

ROOSENDAAL - De organisatie van de Volksronde op de Kade zet zich dit jaar in voor het Roosendaalse team Bart en Tijn dat geld inzamelt voor de Stichting Stoffelwisselkracht. De deelnemers aan de ploegentijdrit voor bedrijven, een nieuw onderdeel van het wielerevenement, strijden zaterdag 3 augustus niet alleen om de Grote Prijs Plus Van Gurp maar willen ook meer onderzoek naar Stofwisselingsziekten mogelijk maken.


Stofwisselingsziekten (ook wel metabole ziekten genoemd) is een verzamelnaam voor duizend ziekten die maar bij weinig mensen bekend zijn. Bij deze ziekte gaat er iets mis met chemische processen in het lichaam. Dat wordt door het uitvallen van vitale functies letterlijk gesloopt. Jaarlijks worden er meer kinderen getroffen door metabole ziekten (800) dan door kinderkanker (520). Meer dan de helft van de kinderen overlijdt zelfs voor hun achttiende levensjaar aan een stofwisselingsziekte. Bij de Roosendaalse broertjes Bart (10 jaar) en Tijn (8) is twee jaar geleden een Stofwisselingsziekte vastgesteld. Hun ouders Marcus van Amen en Judith Schuurmans hebben met de verhuizing naar een aangepaste woning en met de aanschaf van een bus waarin twee rolstoelen vervoerd kunnen worden, een bewogen periode achter de rug. Artsen proberen de gevolgen van de ziekte van hun kinderen te beperken. Maar de toekomst blijft zorgelijk zolang er nauwelijks behandelingsmethodes zijn.

Aan dat laatste proberen Marcus en Judith ook zelf iets te doen. Al vanaf 2013 is het echtpaar aangesloten bij de Roosendaalse fietsvriendenclub De MontVenToppers Cycling Club, die een aantal keren per jaar een goed doel ondersteunt.
Onlangs deed Marcus voor de tweede keer met het naar zijn kinderen vernoemde team Bart en Tijn mee aan de Stofwisseltour. Tijdens deze driedaagse fietstocht langs Academische ziekenhuizen, wordt geld ingezameld om meer onderzoek en behandelmethodes naar metabole ziekten mogelijk te maken. Tijdens de Volksronde staat niet alleen de ploegentijdrit voor bedrijven in het teken van deze actie. Ook bezoekers kunnen het team Bart en Tijn ondersteunen door voor minimaal tien euro een paarse handdoek te kopen waarop het logo van de Stichting Stofwisselkracht is geborduurd.

Remko Vermunt


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief