Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Politievrijwilliger weigert Koninklijke onderscheiding

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Politievrijwilliger Ernst Steffens heeft maandagmiddag ten overstaan van familie, collega's en de burgemeester een Koninklijke onderscheiding geweigerd. Dat gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst waar burgemeester Jacques Niederer afscheid nam van 'zijn' politieteam, maar waar ook werd stilgestaan bij het veertigjarig jubileum van Steffens als vrijwilliger bij de politie.

Restaurant Over de Tong stond maandagmiddag vol met politieagenten en familieleden van Steffens, toen burgemeester Jacques Niederer het woord nam. Hij blikte kort terug op de afgelopen negen jaar dat hij als burgemeester het 'gezag' had over politieteam Roosendaal. Daarbij kwamen onder andere de vorming van het district De Markiezaten en de oprichting van de drugssquad aan bod. "Maar ook bij het bezoek van de koning en koningin én de reünie van de Korps Commando Troepen is alles prima verlopen. Ik heb me, dankzij jullie, altijd op m'n gemak gevoeld." Daarbij bedankte hij ook de buurtpreventisten én de politievrijwilligers, waarvan hij er één in het zonnetje wilde zetten.

Weigeren

Ernst Steffens is lid van het bovenschools managementteam bij de Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant, maar daarnaast is hij ook al veertig jaar vrijwilliger bij de politie. En daarom sprak de burgemeester, na een korte samenvatting van zijn verdiensten, de woorden: 'Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd, u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau." Maar, toen de burgemeester de Koninklijke onderscheiding uit z'n binnenzak wilde pakken, werd hij onderbroken door de heer Steffens. "Ik heb een probleem met het systeem achter deze onderscheidingen", vertelde Ernst Steffens. "Ik vind het vervelend voor diegenen die hem aangevraagd hebben, maar ik heb dat altijd al gezegd. Daarmee is het ook een principekwestie geworden, maar ik sta er gewoon niet achter." Voor de duidelijkheid vroeg burgemeester Niederer of hij de onderscheiding dus wilde weigeren. "Ja, ik weiger hem", besloot Steffens resoluut. "Dan laat ik Zijne Majesteit de Koning weten dat u hem weigert en dan sturen we de versierselen terug", besloot Niederer. "En uiteraard respecteren we uw opvattingen." Jacques Niederer, maar ook teamchef van de politie Johan Pieters, wilde de politievrijwilliger desondanks bedanken voor zijn jarenlange inspanningen voor de politie. Ze spraken dan ook beide hun waarderingen voor hem uit.

Gezin

Zelf nam Steffens ook kort het woord. "Hoe houd je veertig jaar vol? Het is heel erg leuk, heel erg boeiend en het is een heel mooi vak", vatte Steffens samen. "Dat heeft te maken met de andere vrijwilligers, de beroepscollega's en ook de teamleiding. Maar, ook met een thuissituatie die dat toestaat. Een vrouw die achter me staat, want je bent toch per week zo'n acht uur bezig met dat politiewerk." Steffens hoopt dan ook nog lang door te kunnen gaan als vrijwilliger. "Zolang het lichamelijk allemaal maar goed gaat en men niet denkt: 'wat komt daar aangelopen'."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief