Pastoor Van Bronswijk en vicevoorzitter Maarten Mallekoote informeren de parochianen.
Pastoor Van Bronswijk en vicevoorzitter Maarten Mallekoote informeren de parochianen. Foto: René Bruijnincx

Sint Norbertusparochie geeft parochianen uitleg over gebouwenplan

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ROOSENDAAL - Zo'n vijftig parochianen van de Sint Norbertusparochie verzamelden zich woensdagavond in de St. Josephkerk verzameld om door het kerkbestuur bijgepraat te worden over de tweede fase van het gebouwenplan. Een volgende stap op weg naar sluiting kerkgebouwen en de keuzes daarin naar één van de bestaande gebouwen of nieuwbouw.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De inleiding die door pastoor Van Bronswijk werd verzorgd benadrukte dat aan dit soort processen altijd emotionele kanten zitten. Maar hij maakte ook duidelijk dat niet het gebouw maar de geloofsbeleving van de parochianen centraal zou moeten staan. Niet de strijd om welk gebouw wel of niet gekozen wordt, maar het samen vieren in één kerkgebouw zou bepalend moeten zijn.

Opdracht

Vicevoorzitter Maarten Mallekoote vatte bij het begin van zijn presentatie de eerste fase samen. Hij onderstreepte dat met de uitspraak 'Keep calm because we have a plan'. Al gaandeweg de avond bleek die uitspraak niet voor iedereen evenveel houvast te geven. Mallekoote verwees naar de opdracht van de Bisschop in 2013 om als parochie een gebouwenplan te maken dat onderdeel van de visie van die parochie moest zijn. "Omdat we toen net alle parochies in de nieuwe St. Norbertusparochie hadden ondergebracht was de opdracht vanaf het begin duidelijk: op weg naar één kerk in Roosendaal. Snel daarna werden De Goede Herder en de Franciscuskapel gesloten en werden uitspraken gedaan over de uitzonderingspositie van de kerk in Nispen". Ook werden toen de opties benoemd: één van de drie kerken zou openblijven, een mogelijk ander gebouw zou ingericht kunnen worden tot kerk en er was zelfs spraken van nieuwbouw.

Functionaliteit

De eerste fase werd uitgekristalliseerd en vervolgens nam Mallekoote de belangstellende parochianen mee, om een toelichting te geven op het vervolg. Hij maakte daarin talloze lijstjes met stappen die de voorbereiding moeten gaan vormen op datgene wat er gewenst of geëist wordt. "We moeten het denken aan een traditioneel gebouw los durven laten, ons richten op de functionaliteit van het gebouw en de nadruk leggen op het aspect van ontmoeten. Dat zou vorm moeten krijgen in de multifunctionaliteit ervan, en het aanwezig zijn van diverse ruimtes". Vanuit dat perspectief moet er door geformeerde werkgroepen van ieder gebouw in beeld worden gebracht aan welke eisen wordt voldaan of niet en of realisatie mogelijk en betaalbaar is. Onafhankelijke deskundigen gaan dat bij alle drie de bestaande kerkgebouwen toetsen en adviseren daarin. Een heel ander gespreksonderwerp bleek de herbestemming te zijn van die gebouwen die uiteindelijk gaan afvallen. "Daarover kan pas duidelijkheid zijn als de keuze is gemaakt en de bestemming van de andere gebouwen door het bisdom wordt bepaald", aldus Mallekoote.

Tijdpad

Inmiddels zijn er voor de bestaande kerken werkgroepen samengesteld die tot juni de situaties van de gebouwen vergelijken en analyseren. In september wordt er een voorbereidingsbesluit gemaakt, dat ook ter informatie aan de parochianen zal worden voorgelegd. In het voorjaar van 2019 zal vervolgens bisschop Liesen een besluit vaststellen. Mallekoote waarschuwde overigens de parochianen dat een besluit niet onmiddellijke tot sluiting van kerken zal leiden, en de definitieve huisvesting ook tijd kost.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief