De nieuwe Oogeid van Tullepetaonestad, Prins Markus I, met het pak dat hij tijdens de Priense Swaree voor het eerst zal dragen.
De nieuwe Oogeid van Tullepetaonestad, Prins Markus I, met het pak dat hij tijdens de Priense Swaree voor het eerst zal dragen. Foto: Rene Bruijnincx

Prins Markus I kreeg carnavalsopvoeding van thuis mee

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – De Nieuwe Oogeid van Tullepetaonestad, Markus I, heet in het dagelijks leven Mark Stuij. Zijn hele leven zit momenteel in een stroomversnelling. Naast zijn benoeming tot Prins van Tullepetaonestad, is hij vorige week met een nieuwe baan in Den Haag begonnen en heeft hij samen met vriendin Iris een woning gekocht. Uiteraard in Roosendaal.

De geboren en getogen Roosendaler is een carnavalsvierder in hart en nieren. Hij is al een aantal jaren actief binnen de Stichting Carnaval en heeft van huis uit een carnavalsopvoeding genoten. Uit de wijze waarop hij over het feest praat en betrokken is, valt af te leiden dat hij nu al geniet van alle mooie momenten die hem te wachten staan. De lijst van mooie momenten waar hij met de nodige voorpret naar uitkijkt blijkt nagenoeg onuitputtelijk.

Opvoeding
"Als pralleke mocht ik met mijn ouders mee naar de optocht. Mijn vader zei altijd dat je het carnavalsliedje uit je hoofd moest kennen, omdat je anders nergens het café binnen mocht. Dat was in feite mijn eerste opdracht. Daarnaast leverde ik ieder jaar de kleurplaat in en ging naar de leutmarkt en de kindermiddag". De ouders van Mark lieten zich tijdens zijn jeugd nog wel eens ontvallen dat hij als pralleke en brak eerder achter de Prins dan achter Sinterklaas aanholde. "Mijn vader speelde grote trom bij zeulband Nie Te Gelove. Toen werd ik gevraagd om daar trompet te komen spelen". De reactie van hem was duidelijk: "Leer het me dan maar". En zoals een goed muzikaal Tullepetaon betaamt, lukte hem dat en speelde hij bij Nie Te Gelove en later met vrienden bij de Gertrutten.

Vierder
In 2012 deed Mark samen met Remco Suijkerbuijk mee aan het Swaree, en het jaar daarna trad hij toe tot de boerenraad. "Naast de commissie bijzondere activiteiten, waar ik na 2 jaar hoofd van werd, was ik ook betrokken bij de commissies verkoop en verspreiding Kwakkelkrant". Vanuit zijn betrokkenheid bij de commissie BA voegde hij bij de sluiting het laatste uurtje toe. Een muzikaal programma waarmee de sluiting werd ingeleid. "Van het een kwam het ander en op een gegeven moment stond ik dus met een microfoon de zaak aan elkaar te praten". Dat de nieuwe leutvorst veel energie uit het feest zelf plukt, blijkt wel uit het enthousiasme waarmee hij zijn verhaal vertelt.

Oogeid
"Informeel was me tijdens het afscheid van Prins Ruben wel eens gevraagd of die functie iets voor mij zou zijn. Toen de officiële vacature werd uitgezet, heb ik gelijk gesolliciteerd. Als lid van de Boerenraad heb ik wat nadrukkelijker naar die functie kunnen kijken en daar een heel positief gevoel aan overgehouden. Na mijn sollicitatie, ik had als cv een carnavalesk ingepakt kacheltje voor de deur van voormalig sjampetter Michel gezet, werd het heel spannend", vertelt de vlot van de tongriem gesneden nieuwe Oogeid. "Het eerste gesprek met de commissie protocol vond in april plaats, en in de bestuursvergadering van juni werd de zaak beklonken". Een van de moeilijkste opgaven was de periode daarna. "Ik was hartstikke enthousiast maar kon dat met niemand delen. Alleen vriendin Iris heb ik in vertrouwen genomen, en wat later mijn ouders en een goede vriend uit Tilburg". Gelukkig voor de Oogeid is het aftellen naar zijn eerste Priense Swaree officieel begonnen, want de enthousiaste Oogeid kan nauwelijks meer wachten op dat feest waarin hij nu de hoofdrol speelt.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief