Afbeelding
Foto: Facebook Niek van der Velden

Snowboarder uit Nispen doet mee aan Winterspelen in Pyeongchang

Door: Remko Vermunt Algemeen

NISPEN - De zeventienjarige Niek van der Velden uit Nispen is (bijna) zeker van een ticket naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. De jonge snowboarder moest vrijdagochtend eigenlijk aan de start verschijnen voor de wereldbekerwedsrijd Slopestyle in het Zwitserse Laax, maar vanwege de slechte weersomstandigheden werd de wedstrijd afgelast.

De wereldbekerwedstrijd was het laatste kwalificatiemoment voor de Winterspelen en omdat daar dus geen punten zijn verdeeld, blijft Van der Velden op de 34e plaats staan in het gecombineerde Big Air-slopestyle klassement. Om kans te maken op een ticket naar de Winterspelen moest Van der Velden in de top 40 eindigen en daar heeft hij nu dus aan voldaan. Omdat hij op de 34e plaats is geëindigd moest hij ook twee keer in de top twaalf eindigen en ook daar heeft hij aan voldaan. Technisch directeur Wopke de Vegt van de Nederlandse Ski Vereniging liet aan NOS weten dat zij Van der Velden maandag gaan voordragen bij het NOC*NSF. "Hij zal geen discussiepunt vormen", aldus De Vegt tegenover NOS.

De zeventienjarige Nispenaar kreeg als vijfjarige kleuter zijn eerste skiles en in 2009 stond hij voor de eerste keer op een snowboard. Niek van der Velden is niet alleen een begenadigd sportman, hij is ook ambitieus. Zijn sport is zijn vrijetijdsbesteding, omdat hij er zo veel plezier aan beleeft. "Niek liet vanaf het begin zien een aangeboren talent te hebben voor alles wat met sneeuw te maken had", vertelde zijn vader eerder aan de Roosendaalse Bode. "Zowel op de ski's als op het snowboard toonde hij zich vanaf het begin erg op zijn gemak."

Omdat de sport zo'n belangrijk onderdeel van zijn leven geworden is, heeft Niek al op jonge leeftijd keuzes moeten maken die zijn leven ingrijpend hebben veranderd. Zo zat hij eerst op het Norbertuscollege in Roosendaal, maar uiteindelijk is hij overgestapt naar 't Rijks in Bergen op Zoom. Een LOOTS-school, waarbij extra rekening wordt gehouden met training programma's en je schoolrooster. De mogelijkheid om bijvoorbeeld een week afwezig te zijn vanwege trainingen en wedstrijden in het buitenland. Uiteindelijk is Van der Velden net als andere topsporters vertrokken naar Papendal, waar hij intern wordt opgeleid bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief