Afbeelding

'We moeten verder kijken dan Roosendaal'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - 'Hoe staat het met de Roosendaalse economie?' Die vraag stond centraal bij de Economische Barometer die de gemeente Roosendaal onlangs heeft laten uitvoeren. Volgens wethouder Hans Verbraak levert de barometer veel droog cijfermateriaal op. "Maar we kunnen het wel gebruiken voor ons economische beleid."

Is er wel een algehele conclusie te trekken uit dat cijfermateriaal? "Ja, het gaat beter met de Roosendaalse economie. De werkgelegenheid is toegenomen (1,1 procent), Er is een daling van werkeloosheid (-28,7 procent) en meer bedrijven (2,6 procent) hebben zich gevestigd in Roosendaal", aldus de wethouder. "Alleen de beroepsbevolking is aan het afnemen, maar dat kunnen we verklaren door de toenemende vergrijzing."

Crisis

Na de economische crisis lijkt het Roosendaal de laatste jaren weer voor de wind te gaan. Helemaal terug op het niveau van voor de crisis is de gemeente nog niet. "Maar dat duurt niet lang meer", stelt de wethouder. Met de sluiting van grote bedrijven in de regio zoals Philips, Tetrapack, de Belastingdienst en Philip Morris zijn er flink wat mensen thuis komen te zitten, maar er zijn ook weer grote bedrijven bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van Primark en ook supermarktketen Lidl is bezig met de bouw van een groot distributiecentrum. "Primark gaat overigens nog 30.000 vierkante meter bijbouwen. Dat kan op lange termijn zo'n tweehonderd tot 250 nieuwe banen opleveren."

Balans

Hoewel er veel van dit soort grote logistieke bedrijven bij zijn gekomen is het aanbod van werkgelegenheid erg gebalanceerd, vertelt Verbraak. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bergen op Zoom, waar vooral veel banen te vinden zijn in de Industrie en Vervoer/Opslag." Verbraak is dan ook blij met de komst van Avans Hogeschool naar Roosendaal. "We hebben die jongeren hard nodig om al die banen in te vullen en de komst van HBO-onderwijs kan er wellicht voor zorgen dat meer jongeren in de toekomst in Roosendaal blijven wonen."

Samenwerking België

De spreekwoordelijke kaartenbak wordt namelijk steeds leger en er is een blijvende behoefte aan geschoold personeel. Omdat de beroepsbevolking afneemt en het nog onzeker is of die jongeren daadwerkelijk in Roosendaal blijven wonen, is de gemeente Roosendaal druk in gesprek met de zuiderburen. "We moeten verder kijken dan Roosendaal." Vooral in het noorden van België is de werkeloosheid volgens de wethouder nog erg hoog. Hans Verbraak is daarom in gesprek met Brussel om te bekijken of mensen vanuit bijvoorbeeld Essen in Roosendaal kunnen werken." Wie denkt dat er alleen laaggeschoold personeel gezocht wordt heeft het echter mis. "De automatisering van bedrijven zorgt ervoor dat er ook veel vraag is naar hoogopgeleid personeel", besluit de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief