De herdenking bij het oorlogsmonument wordt uitgebreid met een jongerenherdenking
De herdenking bij het oorlogsmonument wordt uitgebreid met een jongerenherdenking Foto: Roel de Haan

Roosendaal krijgt eigen jongerenherdenking

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - In navolging van Rotterdam en Amsterdam, wordt dit jaar op 4 mei ook een jongerenherdenking gehouden in Roosendaal. Verschillende culturele organisaties hebben de handen ineengeslagen en komen met een speciaal programma om de Dodenherdenking op een nieuwe, moderne manier onder de aandacht te brengen bij jongeren.

Het hoofdprogramma vindt plaats in de grote zaal van De Kring. "Niemand minder dan tv-presentator Tim Hofman zal het publiek aldaar welkom heten en hen het daaropvolgende uur meenemen door het programma." Er wordt twee minuten stilte gehouden, waarna het programma wordt hervat met een drieluik. Naast de junior stadsdichter (Zoé Rijnders) en lokaal danstalent Femmie Packbier; zal ook Voice Kids-kandidaat Reduan Taha onderdeel zijn van dit bijzondere drieluik dat het thema Oorlog en Vrede draagt.

Het 'voorprogramma' vindt plaats op het Tongerloplein en staat in het teken van licht. Op de trappen van het plein wordt voorafgaand aan het drieluik in De Kring een tijdelijke gedenkplaats ingericht waar door middel van kaarsen een lichtmonument zal verrijzen. De kaarsen zitten in papieren zakken die zijn beschreven met teksten ter nagedachtenis aan dierbare overledenen. Daarnaast neemt een dj plaats op het plein om verzoeknummers te draaien die een emotionele lading hebben. "Naast deze onderdelen bestaat het voorprogramma uit een fototentoonstelling, lokale (live)muziek en een heuse escape experience."

De Dodenherdenking in Roosendaal wordt al jaren op dezelfde manier vormgegeven. "Een samenkomst van mensen bij het lokale herdenkingsmonument; een kranslegging; het spelen van de taptoe gevolgd door de traditionele twee minuten stilte", stellen de organisaties. Deze traditie moet volgens hen behouden blijven, maar er is ook vraag naar een nieuwe, moderne variant. "Met name jongeren kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief