Wat mist er nog qua sport en wat is er al, maar kan nog verbeterd worden? Leerlingen van de Fontys Sporthogeschool gaan het onderzoeken.
Wat mist er nog qua sport en wat is er al, maar kan nog verbeterd worden? Leerlingen van de Fontys Sporthogeschool gaan het onderzoeken. Foto: Andy McDonnell

Fontys Sporthogeschool breidt uit naar Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal gaat een samenwerking aan met de Fontys Sporthogeschool. Vanaf september 2018 komen er zo'n 45 eerste- en tweedejaars studenten van de hbo-opleiding Sportkunde naar Roosendaal. Zij gaan een paar dagen per week activiteiten opstarten, bestaande activiteiten begeleiden en onderzoek uitvoeren naar het bewegingsaanbod in de gemeente Roosendaal. Dat heeft wethouder Toine Theunis maandag bekendgemaakt, samen met Matty van Est (directeur Fontys Sporthogeschool) en Sofie Moresi (docent).

Wethouder Theunis is blij dat Fontys Hogeschool zijn naam wil verbinden aan Roosendaal. "We hebben er weer een hogeschool bij", zegt hij dan ook enthousiast. In september gaan immers ook voor het eerst de deuren open van Avans Hogeschool in Roosendaal en eerder werd ook al een samenwerking aangegaan met CIOS Goes. Ook zij gaan in september van start. Erik-Jan Blok (beleidsmedewerker) is blij met zowel de mbo- als de hbo-sportopleiding in Roosendaal. "De studenten van de beide scholen zullen vooral veel buiten te vinden zijn, in de wijken en bij de scholen. Ieder op zijn eigen manier, maar met de komst van de hbo-studenten kan ik me voorstellen dat we bijvoorbeeld ook meer gaan doen op de middelbare scholen in Roosendaal. Die studenten zijn toch vaak wat ouder dan leerlingen van het mbo."

Vitaal en gezond Roosendaal

Fontys Sporthogeschool richt hiermee zijn pijlen op West-Brabant, want ook in Breda en Tilburg worden gesprekken gevoerd over de komst van de sporthogeschool. "Samen met de gemeente en alle betrokken instanties en verenigingen gaan we werken aan een vitaal en gezond Roosendaal", stelt directrice Matty van Est. "We gaan samen aan de slag, zodat er voor alle doelgroepen iets te doen is in Roosendaal." Fontys Sporthogeschool kiest daarbij voor een soortgelijke aanpak als het CIOS: de hybride leeromgeving. Hierbij krijgen de leerlingen gewoon les op school (Eindhoven), maar ze duiken ook de praktijk in. Dat laatste gaan ze vanaf september dus ook in Roosendaal doen. "Voor ons is dit de meest inspirerende onderwijsvorm. Studenten worden in de praktijk opgeleid en we werken daarbij samen met de gemeente, maar ook met instanties zoals Sportservice Noord-Brabant." Deze hybride leeromgeving werd eerder al met succes door Fontys Spothogeschool uitgerold in steden zoals Eindhoven, Den Bosch, Maastricht en Sittard.

Geen gebouw

Typerend voor deze leeromgeving is dat er eigenlijk geen schoolgebouw meer nodig is. "Onze studenten en docenten zullen vooral buiten te vinden zijn. Soms zitten we in het gemeentehuis, de andere keer in wijkhuizen of bij scholen", vertelt docente Sofie Moresi. De echte theorielessen blijven de leerlingen volgen in Eindhoven, toch worden zij wel vanuit Roosendaal door een docent begeleid. "Die docent vormt meteen een klankbord voor de gemeente. Hij of zij ziet wat er qua sport en beweging allemaal gebeurt in Roosendaal en kan adviezen geven." Op dit moment worden er nog wel gesprekken gevoerd over de details van de samenwerking. "We gaan niet alleen nieuwe programma's introduceren, maar we gaan ook kijken naar de bestaande activiteiten én of we die kunnen optimaliseren."

Activiteiten

Een voorbeeld van een activiteit die in andere steden geïntroduceerd is, is bijvoorbeeld The Daily Mile. "Dit is een initiatief dat vanuit Engeland is over komen waaien, waarbij je probeert om kinderen iedere dag wat extra te laten bewegen." Het doel van The Daily Mile is simpel: vijftien minuten per dag (hard)lopen op school om daarmee te zorgen voor blijere en fittere kinderen. Studenten van de hbo-opleiding kunnen deze kinderen begeleiden, waardoor het geen extra druk oplevert bij de docenten. "Maar we willen ook beweegmarkten organiseren om bijvoorbeeld ouderen meer aan het bewegen te krijgen", vertelt Moresi.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief