Gastvrouw Efrie van Moosdijk en kunstenares Yvonne Derijcke naast haar bronzen sculptuur ‘Passie’.
Gastvrouw Efrie van Moosdijk en kunstenares Yvonne Derijcke naast haar bronzen sculptuur ‘Passie’. Foto: Hennie Ribbens

'Kunst in de tuin' weer afwisselend en verrassend

Door: Amber Kuijs Cultuur

WOUW – Zondag hield Stichting Culturele Manifestaties Wouw (Cumawo) weer haar jaarlijks evenement 'Kunst in de tuin'. Net als vorig jaar in de maand mei omdat de tuinen er dan fris en kleurrijk bijstaan. Ondanks de regenbuien bezochten zo'n 150 liefhebbers de vijf deelnemende tuinen.

Gastvrouw Efrie van de Moosdijk was voornamelijk in de weer met doekjes om de natgeregende bronzen beelden van kunstenares Yvonne Derijcke droog te krijgen. Haar mooie compacte tuin aan de Bieakker in Wouw is een waar vogelparadijs. "We hadden eigenlijk de heggen moeten snoeien maar we hebben veel nestjes. Dat snoeien moet dus maar even wachten." De mooie kleine en slanke sculpturen van Yvonne kwamen ook zonder de gesnoeide heggen prachtig uit tegen het frisse groen van de bomen en struiken.

Steen
Bijzonder aan 'Kunst in de tuin' is de ontspannen sfeer. De deelnemende kunstenaars vertellen ongedwongen over hun werk en tuinliefhebbers doen ideeën op, dwalen langs de perken en bestuderen planten en bloemen. In de bloemrijke wilde tuin van Mary-Lou en Herman Simons zijn de beelden van beeldhouwster Annelies Arts te zien. Annelies vertelt vol passie over haar werk. "Ik werk met verschillende soorten steen en marmer. Soms maak ik eerst een ontwerp in gips of klei maar liever nog laat ik mij door de steen inspireren. Ik maak de steen schoon, ik kijk ernaar en zie dan wat er in de steen zit. Ik vind het heel bijzonder om te mogen doen. Het duurt miljoenen jaren voordat aarde verhard is tot steen en daar mag ik dan in werken."

Laagdrempelig
Gerard van Herwijnen is bestuurslid van Cumawo en probeert mensen warm te maken voor kunst. "Kunst in de tuin is een laagdrempelige manier om mensen te laten genieten van kunst. Er komen tuinliefhebbers, kunstliefhebbers maar ook mensen die gewoon wel eens willen zien hoe de tuin achter de gevels er uitziet. Eenmaal in de tuin komen mensen met de kunstenaars, tuineigenaren en andere bezoekers in contact. Dat is toch anders dan een tentoonstelling bezoeken."

Loopafstand
Aan Kunst in de Tuin deden dit jaar vijf tuinen en vijf kunstenaars mee. Alleen op loopafstand van elkaar. Jan Kettelarij exposeerde in de tuin van Ellen en Duc Boorsma. De werken van Lolke van de Bij en Marianne van Dedem waren te bezichtigen in de tuin van Marlies en Piet Backx. De bijzondere kunstwerken van glas stonden opgesteld in de tuin van Anneke en Harry Voermans. De tuinen en kunstenaars worden elk jaar gekozen door het bestuur van Cumawo. "Eerst gaan we op zoek naar de mooiste tuinen en daar zoeken we geschikte kunstenaars bij," aldus Gerard van Herwijnen. FOTO EN BIJDRAGE HENNIE RIBBENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief