Prof. Agata Rocko in de klas.
Prof. Agata Rocko in de klas. Foto: Gosia Lubbers

Bezoek uit Polen in Roosendaal

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Op zondag 30 september vond een tweede training plaats voor Poolse leraren in Nederland. Ook de leraren van Poolse School Roosendaal waren erbij aanwezig. Deze keer vond de training plaats op de Poolse School in Breda in het Sociaal Cultureel Centrum ‘t Kraaiennest. Bijna 30 leraren van de Poolse scholen verbonden met het Forum van Poolse Scholen in Nederland (FPSN) kwamen naar Breda om bijgeschoold te worden. Lessen met als hoofonderwerp actief luisteren werd gegeven door professor Agata Rocko van de Poolse Academie van Wetenschappen in Warschau.

Op zaterdag 29 september bezocht Agata Rocko de openbare bibliotheek in Roosendaal, waar zich de collectie van Poolse boeken voor de kinderen en volwassenen bevindt. De bibliotheek werkt samen met de Poolse School in Breda. De Poolse School van Roosendaal, een tak van de school in Breda, is ook in 2017 begonnen met haar activiteiten in de bibliotheek. Na een bezoek aan de bibliotheek bezocht professor Agata Rocko de lessen op scholen - 's morgens in de Poolse School in Roosendaal,' s middags op de school in Breda waar Poolse kinderen twee keer per maand Poolse lessen krijgen.

Op de laatste dag van het bezoek, 1 oktober bezocht de hoogleraar de Nederlandse basisschool de Appel in Roosendaal. Ze was aanwezig bij een les Nederlands in de klas voor kinderen op verschillende taalniveaus. Ze maakte kennis met de methoden die op de school worden gebruikt. Ze had de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met Nederlandse leraren.

De derde en laatste bijeenkomst in de serie herfsttrainingen vindt plaats in het eerste weekend van november in Amsterdam. De trainingen worden georganiseerd in het kader van de samenwerking van het Teacher Training Centre van Stowarzyszenie Wspólnota Polska en FPSN. Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie Onderwijs in Polen. We hopen dit type training voort te zetten om de kwaliteit van het werk van Poolse leraren in Nederland te verbeteren. Alsook de samenwerking tussen de Poolse en de Nederlandse scholen voor te zetten en ervaringen met elkaar te kunnen delen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief