Wie niet op straat wil slapen, kan terecht bij de opvang in Bergen op Zoom
Wie niet op straat wil slapen, kan terecht bij de opvang in Bergen op Zoom

Aantal daklozen in de regio is afgenomen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het aantal daklozen in de regio West-Brabant is het afgelopen jaar iets afgenomen. Dat laat wethouder Klaar Koenraad weten op vragen van Harm Emmen (D66). De fractie kreeg signalen binnen dat het aantal dakloze mensen in de gemeente Roosendaal al enige tijd zou toenemen, maar dat blijkt niet het geval.

"Landelijk gezien neemt het aantal daklozen toe, maar in onze regio is het aantal daklozen in het afgelopen jaar iets afgenomen", aldus Koenraad. Dit komt volgens de wethouder doordat er door de centrumgemeente (Bergen op Zoom), samen met de regiogemeenten en alle andere betrokken partners volop geïnvesteerd wordt in het huisvesten van dakloze mensen. "ln de afgelopen anderhalf à twee jaar zijn er ongeveer negentig dakloze mensen gehuisvest."

Opvang

Desondanks is er nog steeds een groep van daklozen die gebruik maakt van de daklozenopvang in centrumgemeente Bergen op Zoom. Nu de temperaturen weer gaan afnemen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de opvang. Toen Bergen op Zoom als centrumgemeente werd aangewezen werd afgesproken dat er iedere avond achttien plaatsen beschikbaar zouden zijn in de avond- en nachtopvang. Incidenteel wordt dit met één plaats opgehoogd. "ln de maanden mei, juni en juli maakten tussen de 10 en 17 personen gebruik van de opvang en vanaf augustus neemt dit weer toe naar gemiddeld tussen de 16 en 18 personen en wordt weer incidenteel gebruik gemaakt van 19 plaatsen", laat de wethouder weten. Wanneer het vriest, is de koudweerregeling van kracht. Tijdens die regeling zit er geen maximum aan het aantal bedden.

Roosendalers

Op dit moment is zo'n veertig procent van de personen die dagelijks gebruik maken van de avond- en nachtopvang afkomstig uit de gemeente Roosendaal. Als je ook kijkt naar personen die niet dagelijks gebruik maken van de opvang dan kom je uit op ongeveer 48 cliënten die in beeld zijn bij de opvang. Van die groep is ongeveer twintig procent afkomstig uit Roosendaal. "Wel belangrijk om hierbij te vermelden dat een aantal cliënten afkomstig uit bijvoorbeeld een GGZ instelling automatisch gemeente Bergen op Zoom als laatst ingeschreven gemeente heeft. Van zo'n 25 procent is de gemeente van herkomst (nog) niet te achterhalen vanuit Wijzijn Traverse Groep."

Bedden

D66-raadslid Harm Emmen wilde niet alleen weten of het aantal daklozen is toegenomen, maar ook of er wel genoeg bedden zijn in de opvang. Volgens de wethouder is het niet wenselijk om de capaciteit in te richten op het maximale aantal, omdat er dan regelmatig sprake zou zijn van onderbezetting. "Omdat het hier dure plaatsen betreft die vanuit publieke middelen gefinancierd worden, is het aantal bedden zo goed mogelijk afgestemd op de vraag." Soms moet er daarom wel geloot worden voor een plaats. "Dit zijn echter uitzonderingen. ln dat geval wordt er door het personeel van de opvang samen met de cliënten naar alternatieven gezocht. Het is niet zo dat iedereen die zich aanmeldt bij de opvang per definitie geen alternatieven meer heeft."

Mochten er in de toekomst opeens structureel meer mensen zich aanmelden dan dat er plekken beschikbaar zijn, dan wordt op dat moment overwogen of het aantal bedden tijdelijk opgehoogd kan worden. Overigens gebeurt het volgens de wethouder regelmatig dat mensen niet binnen willen slapen omdat ze zich niet aan de regels van de opvang willen conformeren. Ook komt het voor dat mensen buiten moeten slapen omdat ze tijdelijk geschorst zijn bij de opvang.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief