Juf Gré toont de kinderen van de Linde (Nispen) de actieposter.
Juf Gré toont de kinderen van de Linde (Nispen) de actieposter. Foto: Y.Baart

Fluoractie op Roosendaalse basisscholen

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Als de dagen korter worden is aandacht voor goede fietsverlichting en zichtbaarheid in het verkeer een belangrijk thema. Niet alleen in de verkeerslessen van de basisscholen, maar voor iedereen! Daarom organiseren de Roosendaalse basisscholen vanaf 22 oktober activiteiten die allemaal met opvallen in het donker te maken hebben.

Ze sluiten hiermee aan bij de landelijke campagne die jaarlijks van eind oktober tot en met januari plaatsvindt en bij acties van VVN, ANWB en politie.

De basisscholen roepen alle kinderen (en hun ouders) op, om vanaf 22 oktober goed zichtbaar, met zoveel mogelijk reflectie en in fluorkleuren naar school te komen. Ook zal er aandacht zijn voor goed werkende fietsverlichting.

Bijna een kwart van alle verkeersslachtoffers zijn fietsers. Het risico op een ernstig ongeval met de fiets is het grootst in het donker. En toch rijdt de helft van alle fietsers zonder licht.

Ook voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer en worden in het donker vaak over het hoofd gezien, zeker in de wintermaanden. Om beter op te vallen in het donker, is het belangrijk dat ze er alles aan doen om goed zichtbaar te zijn. Naast een goed werkende verlichting is het ook belangrijk dat er reflecterende materialen worden gebruikt.

Met een reflecterend fluor hesje of rugzakhoes (veel gebruikt in België) ben je al vanaf 150 meter zichtbaar. Zonder reflectie of fietsverlichting ziet een auto je pas op 15 meter afstand.

Veel sporters en motorrijders weten dit al, maar het geldt natuurlijk voor iedereen die in het donker buiten komt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief