Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hennepplanten in achtertuin van woning aangetroffen

Door: Peter Houtepen Politie

ROOSENDAAL - In een achtertuin van een woning in de Westrand in Roosendaal heeft de politie woensdag hennepplanten aangetroffen. Dat meldt wijkagent Lindsay Schijvenaars op Twitter.  De politie kwam in actie na een melding over de aanwezigheid van de planten. Deze worden vernietigd. 

De politie krijgt regelmatig vragen over het thuis telen van hennep, zoals bijvoorbeeld of het is toegestaan om een paar plantjes te hebben voor privé-gebruik. Echter, het kweken van hennep is verboden. Dat staat in artikel 3 van de Opiumwet. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt bij een hoeveelheid van vijf planten of minder aangenomen dat er geen sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen. Het is weliswaar verboden, maar er volgt geen strafrechtelijke vervolging. De planten worden wél in beslag genomen. Als de verdachte minderjarig is, volgt altijd een strafrechtelijke reactie. In sommige gevallen maakt de politie wel proces-verbaal op voor het bezit van minder dan vijf planten. Het Openbaar Ministerie zal in die gevallen echter meestal geen strafvervolging instellen.

Van belang

Is er sprake van meer dan vijf planten, dan is de mate van professionaliteit van belang bij het vaststellen van de strafvordering. Hoe groter de mate van professionaliteit, hoe strenger de strafrechtelijke aanpak. De mate van bedrijfsmatig handelen wordt onder meer vastgesteld aan de hand van de wijze van belichting, verwarming, bevloeiing en ziektebestrijding



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief