Guus vindt het leuk om dingen te zien, die anderen niet zien
Guus vindt het leuk om dingen te zien, die anderen niet zien Foto: Remko Vermunt

Veertienjarige Guus genomineerd voor Photo Award

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Hij is nog maar veertien jaar, maar toch is hij genomineerd voor een prestigieuze fotowedstrijd. De veertienjarige Guus van Zeijl uit Roosendaal is samen met nog negen andere leeftijdsgenootjes genomineerd voor de WNF Frans Lanting Photo Award. "Ik had dit totaal niet verwacht", aldus de jonge fotograaf.

Dat de appel niet ver van de boom valt, blijkt wel bij het gezin Van Zeijl. Guus is zelf nog maar een jaartje bezig met fotograferen, maar zijn moeder heeft jarenlang in de fotobranche gewerkt. "Hij pakte soms mijn camera en ging dan zelf foto's maken", legt moeder Ivette uit. Al snel zag Ivette dat haar zoon een goede kijk heeft op de wereld. "Je merkt wel dat hij er feeling voor heeft, hij ziet bepaalde dingen die anderen niet zien." Zelf hielp ze hem met het instellen van de camera, zodat hij het perfecte plaatje zou maken.

Reizen

Zo ook tijdens de reis die het gezin afgelopen zomer maakte naar Namibië. "We hebben echt heel veel foto's gemaakt", vertelt Guus. Zo maakte het gezin verschillende safaritochten en de camera ging dan steevast mee. Drie weken lang probeerde hij de mooiste foto's te maken. Tijdens één van de safaritochten was er zelfs de mogelijkheid om gewoon een paar uur te stoppen. "Guus mocht zelf kiezen wat hij wilde", vertelt moeder Ivette. "We konden een normale safaritocht maken, maar we konden ons ook een tijdje op laten sluiten in een soort bunker vanaf waar je overzicht had op de drinkplaats." Guus koos voor het laatste, waardoor ze drie uur hebben zitten wachten op dat ene beeld.

Vechtende zebra's

"Eerst zagen we alleen vogels. Later kwamen er wat koedoes, springbokken en toen ook zebra's", vertelt Guus. Net zoals bij andere dieren die in kuddes leven, wordt er ook bij zebra's gevochten om het territorium te winnen. "Deze zebra's gingen ook met elkaar vechten voor hun plek en dat ging er best hard aan toe." Guus aarzelde geen moment en schoot meteen een aantal plaatjes. "Ik wist ook niet dat zebra's zo vechten."

Fotowedstrijd
Eenmaal thuis werd er een groot fotoboek gemaakt van de vakantie, boordevol foto's van Guus. "Ik kreeg van een vriendin een link toegestuurd voor de WNF Frans Lanting Photo Award", vertelt moeder Ivette. Onder het motto 'wie niet waagt, wie niet wint', kozen de twee vijf foto's uit. "We hebben deze foto van zebra's gestuurd, maar ook een foto van een zeehond, luipaarden, jakhalzen en olifanten", laat Guus al bladerend door het fotoboek zien. De ene foto nog mooier dan de ander. Toch heeft Guus geen hoge verwachtingen. "Er doen zoveel mensen aan mee en die hebben ook allemaal hele mooie foto's."

Nominatie

Uiteindelijk kreeg Guus toch het verlossende telefoontje. Uit de honderden inzendingen was zijn foto gekozen. "Er zijn drie leeftijdscategorieën en in iedere categorie zijn slechts tien mensen genomineerd", leggen moeder en zoon uit. Afgelopen weken kon er via de website gestemd worden op Guus' foto voor het winnen van de publieksprijs. Daarnaast worden er ook juryprijzen uitgereikt. "9 december is de uitreiking van de prijzen in het fotomuseum in Rotterdam." Dan krijgt Guus te horen of hij bijvoorbeeld een ballonvaart heeft gewonnen, een ontmoeting met een natuurfotograaf of een verblijf in een bungalowpark. "Maar ik schat mijn kansen klein in", zegt de jonge fotograaf nuchter.

Toekomst

Hoewel Guus de smaak te pakken heeft gekregen, ziet hij een baan in de fotografie voorlopig nog niet zitten. "Ik heb ook andere hobby's zoals rugbyen en ik wil later Maritiem Officier worden." Toch blijft hij voorlopig nog wel fotograferen. "Ik vind het gewoon leuk om dingen te zien, die anderen niet zien."

Deze foto kan Guus op de kaart zetten als fotograaf


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief