Josche Besems en Nikki Mies willen zoveel mogelijk kerstkaarten versturen
Josche Besems en Nikki Mies willen zoveel mogelijk kerstkaarten versturen

'We hopen 1500 kaarten te kunnen versturen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Eenzame mensen in de gemeente Roosendaal werden vorig jaar massaal verrast met een persoonlijke kerstkaart. In totaal kregen 1200 mensen een leuke kaart in de bus en dit jaar moeten dat er nog meer worden. De kerstkaartenactie van Josche Besems en Nikki Mies is namelijk weer van start gegaan én iedereen kan een steentje bijdragen.

Het idee voor de kerstkaartenactie is ontstaan bij de 29-jarige Josche Besems uit Roosendaal. "Voor mijn opleiding in Rotterdam moest ik een opdracht bedenken waarmee ik mensen zou helpen. Uiteindelijk dacht ik: 'Hoe leuk zou het zijn om kaarten in te zamelen en die met Kerstmis te versturen naar eenzame mensen'. Het versturen van een kerstkaart wordt steeds minder gedaan, maar mensen vinden het nog wel leuk om een kaart te krijgen." Toen Josche haar idee deelde met vriendin Nikki Mies, opperde zij om dit initiatief door te trekken naar Roosendaal. "Dus vorig jaar hebben we zowel in Roosendaal als in Rotterdam kaarten ingezameld en ook weer verstuurd naar eenzame mensen", legt Josche uit.

Héél veel kaarten

In Rotterdam werden er 'slechts' 600 tot 700 kaarten verstuurd, maar in Roosendaal werden uiteindelijk zo'n 1200 kaarten verstuurd. "We zijn vorig jaar in september begonnen met het aanschrijven van verschillende maatschappelijke organisaties en we plaatsten een berichtje op Facebook." Hoewel het langzaam op gang kwam, begon het balletje uiteindelijk wel te rollen. "Er kwamen zelfs mensen bij ons aan de deur van een kaartenclub, zij hadden allemaal kaarten gemaakt die we mochten versturen", vertelt Josche.

Schrijven

Dit jaar zijn Nikki en Josche wederom met goede moed begonnen. "Mensen kunnen nog tot en met 9 december hun kaarten bij ons inleveren en tot en met 16 december kan je nog een adres doorgeven waar een kaartje bezorgd moet worden." Nieuw dit jaar is dat de twee dames het liefst kaarten ontvangen die al voorzien zijn van een leuke tekst. "Vorig jaar moesten we achthonderd kaarten schrijven, dat ga je wel voelen in je handen", lacht Josche. Zelf noemt ze het dan ook een georganiseerde chaos. "Overal stonden dozen met kaarten die al dan niet beschreven waren." Daarom wordt dit jaar ook een oproep gedaan aan mensen die een avondje of een dag willen helpen met het beschrijven van de kaarten. "We hopen uiteindelijk 1500 kaarten te mogen versturen."

Positieve noot

De kaartenactie van Josche en Nikki maakt onderdeel uit van hun stichting Dreamworkers. Daarmee willen zij voor een positieve noot zorgen in de Roosendaalse maatschappij. "Zelf zijn we betrokken geweest bij het Huis van de Westrand en buurtbeheer in de Fatimawijk, dus we zijn wel bekend met het maatschappelijke werkveld in Roosendaal." Met de stichting willen Josche en Nikki nog veel meer goeds doen. "Zo hebben we bijvoorbeeld 'Kindness Friday' waarop we iets aardigs willen doen voor de mensen. We hebben een keer bloemen uitgedeeld in de binnenstad of ballonnen uitgedeeld aan kinderen in het ziekenhuis. Deze acties filmen we en we plaatsen we op onze Facebookpagina."

Toekomst

Voor het komende jaar heeft Josche nog veel meer ideeën op de planning staan. "Ik zou graag een mamacafé openen in Roosendaal voor alleenstaande moeders. Zij hebben vaak een klein(er) netwerk en tijdens zo'n mamacafé kunnen ze in aanraking komen met andere alleenstaanden moeders, maar ze kunnen ook hulp vragen bij de opvoeding." Daarnaast wil Josche komend jaar babykleren gaan inzamelen voor mimimagezinnen. "En zo heb ik nog veel meer plannen in mijn hoofd."

Wil je meehelpen met de kaartenactie? Kijk op de website www.dreamworkers.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief